Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За позику віддяка

П'ятниця, 25 серпня 2000, 19:22
Національний банк України повернув Міжнародному валютному фонду майже $100 млн. Це сталося ще в понеділок.

Таку несподівану новину Віктор Ющенко повідомив на відеоконференції у Ганновері, куди прибув з одноденним робочим візитом. Вся країна гадала, чому в День незалежності Ющенко проміняв Київ на Ганновер. Виявилося, що ця нікчемна з першого погляду поїздка була зроблена для оголошення на весь світ новини, призначеної для міжнародних кредиторів і, насамперед, для самого Міжнародного фонду.

"Це зроблене виключно з бажанням акцентувати увагу на поновленні програми розширеного фінансування. Це добровільний крок, який, як ми сподіваємося, буде сприйнятий в МВФ і ділових колах як самодостатній жест", - цитує агентство Інтерфакс-Україна заяву прем'єра.

Ця новина вийшла майже одночасно з повідомленням Reuters з посиланням на джерело в МВФ, яке підтверджує, що повернення грошей українським урядом сталося не зовсім добровільно (хоч застосовується саме такий термін), а після двосторонніх консультацій представників МВФ і України.

Зі слів неназваного співрозмовника агентства, МВФ був готовий стягнути з України "невеликій обсяг коштів" з грошей, отриманих країною в той час, коли НБУ надавав Фонду невірні дані про золотовалютні резерви. (До речі, керівник групи радників прем'єр-міністра Валерій Литвицький уточнив в інтерв'ю Інтерфакс-Україна, що НБУ повернув 2 транші, що були отримані в грудні 1997 року і в лютому 1998 року. Повернення цих траншів станеться "без великого напруження для валютно-резервної позиції НБУ", сказав він).

Джерело в МВФ повідомило Reuters, що повернення грошей може відкрити шлях для поновлення кредитування за програмою розширеного фінансування. "Йде дискусія про добровільне повернення грошей," твердить джерело. "Це стандартна процедура у разі невірної подачі даних, незалежно від того, випадково це сталося, чи ні".

Співрозмовник агентства повідомив, що мова не йде про $200 млн. :"Це не буде великою сумою, але я думаю, що це дозволить відновити кредитування за програмою після ввічливого інтервалу."

Український уряд сподівається, результати третього етапу аудиту, який вже завершився, але поки не оголошується, рада директорів МВФ розгляне в першій декаді вересня. Вже у другій декаді вересня в Київ прибуває місія МВФ, яка завершить 5-й моніторинг виконання програми розширеного фінансування.

Якщо місія задовольниться підсумками роботи уряду, вже у жовтні у Ради директорів МВФ будуть підстави для ухвалення рішення з поновлення фінансування України за цією програмою, сподівається Литвицький. Але і він не виключає, що засідання ради директорів з "українського питання" може відбутися лише в листопаді.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування