Слова та діяння промосковського митрополита

П'ятниця, 25 серпня 2000, 19:24
Голова промосковської церкви в Україні Володимир (Сабодан) черговий раз дозволив собі не погодитися з президентом Кучмою. Не встиг президент у четвер підтримати намір об'єднати православ'я в Україні і створити єдину Помісну православну церкву, як свою думку з цього приводу, "відмінну від інших", висловив сам митрополит Володимир.

У п'ятницю він виклав свою позицію на екстреній прес-конференції. Володимир, зокрема, сказав, що на сьогоднішній день не бачить механізму створення в Україні єдиної помісної православної церкви. "Механізм об'єднання усіх церков в Україні в єдину незалежну ще не знайдено, а тому треба терпіти, молитися і сподіватися на Бога", - закликав президента до слухняності Володимир.

Останній раз Володимир підвів президента, коли відмовився підтримати прохання Кучми до Алексія Другого розглянути питання про можливість надання Української православної церкві статусу автономної. Телеграма Кучми була зачитана на засіданні останнього Собору РПЦ. Не дивлячись на те, що за цю пропозицію висловилися деякі архієреї з Західної України на чолі з єпископом Вишгородським Павлом (Лебедем), Собор відмовився розглянути пропозицію українського президента, оскільки, "не справа світської влади втручатися у церковні справи". Зрозуміло, що позиція самого Володимира у цьому питанні була визначальною.

Кажуть, що Кучма не може пробачити Володимиру ще один "ляпсус". У Єрусалимі, у Храмі Гроба Господнього, куди глава України прибув на святкування 2000 Різдва Христова, під час служби митрополит Володимир, що його супроводжував, встав не за спиною президента своєї країни, як всі інші голови церков, а поруч з Алексієм. Багато хто відмічає похолодання відносин між Кучмою і Володимиром, які раніше досить часто зустрічалися на дні народження митрополита і під час відвідування президентом церковних святинь. Злі язики стверджують, що саме в Єрусалимі вирішилася доля Володимира і єдиної помісної православної церкви в Україні.

Але повернемося до прес-конференції. Володимир знов не зміг утриматися від закидів на адресу його опонента Філарета, який є одним з ініціаторів об'єднавчого процесу в Церкві. З патріархом Філаретом, відлученим від церкви, каже Володимир, згідно з церковними канонами не можна вступати в переговори. "Хто відійшов від церкви, добре знає, що треба зробити, щоб знову бути в церкві дійсно канонічної. Однак гординя не дозволяє".

Найважчим для Володимира, мабуть, було визнання про відсутність єдності з питання створення в Україні єдиної незалежної православної церкви у єпископаті УПЦ (МП). Якщо вірити Володимиру, в метрополію приходять сотні листів, причому з Сходу України - з проханням "не різати по живому ще раз", з Західної України - із закликами до автономії.

Не інакше як провокаційним можна назвати заяву Володимира про намір Московського патріархату провести богослужіння у відновленому Успенському монастирі Київсько-Печерської Лаври, навколо освячення якого вибухнув справжній скандал.

Перше богослужіння в Успенському соборі вже було проведене в день його освячення, сказав митрополит, а чергова служба намічена в день Успенія Пресвятої Богородиці 28 серпня. При цьому Володимир дав зрозуміти, що інші релігійні конфесії повинні звертатися до нього за дозволом провести богослужіння в Успенському соборі.

Ось так, закликаючи на словах до терпимості і добра, промосковський пастир на ділі продовжує "військові дії" на церковному фронті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування