Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Токсикодермію у Миколаївській області викликали залишки ракет

Понеділок, 28 серпня 2000, 19:36
Швидше за все причиною поширення токсикодермії у Миколаївській області стали залишки ракетної техніки. Такого висновку дійшли фахівці-медики, що побували на місцевості де поширюється захворювання. У вівторок на засіданні урядової комісії з цього питання своє слово скаже Кучма.

Цікавий факт повідомила у понеділок на прес-конференції головний державний санітарний лікар України Ольга Бобильова. За її словами, на запити Мінздоров'я надати інформацію про розташування місць зберігання відходів військової ракетної техніки, Міністерство оборони надало лише довідки про те, що особистий склад військової частини, розташованої у Першотравневому районі області, здоровий, а "позаштатних випадків з ракетним паливом не було".

Заступник директора Інституту екогігієни і токсикології Роман Сова, що очолював комісію Мінздоров'я із з'ясування причин поширення захворювання, повідомив, що люди стали боліти після того, як хтось розрив траншею з відходами військової техніки. Зараз ця траншея вже законсервована. Однак у взятих поруч з нею пробах ґрунту виявлено нітрозодиметиламід, а також іони фтору і формальдегіди, які є продуктами розпаду компонентів ракетного палива - гектила або амила. Ці ж речовини були виявлені у ґрунтових водах, колодязній воді і ґрунті у районі Болеславчика і ряду інших сіл, розташованих у межиріччя Південного Бугу і ріки Синюхи, у кількості, яка перевищує допустимі норми в 10-50 разів.

Для того, щоб почати ліквідацію забруднення навколишнього середовища у районі Міноборони має надати дані про дислокацію всіх можливих джерел забруднення ґрунтових вод, зокрема, невикористаних ракетних шахт, ангарів, місць поховання екологічно небезпечних відходів, місць розливу ракетного палива.

Після обстеження місцевості, фахівці Мінздоров'я дійшли висновку, що профілактичні заходи потрібно провести не тільки у Миколаївській області, але і прилеглих до неї, зокрема, Сумської і Хмельницької.

Як передає Інтерфакс-Україна, Мінздоров'я вже виділило 230 тис. грн. на лікування і оздоровлення постраждалих. До речі, на забрудненій території проживає більше 2-х тисяч чоловік. З сіл регіону вивезено 365 дітей, ще 63 дитини, що залишилися, знаходяться у лікарні, з них 37 хворі, 26 знаходяться на обстеженні.

Хворим дітям Мінздоров'я встановило діагноз - гостре екзогенне отруєння не встановленою хімічною речовиною політропної дії легкого і середнього ступеня важкості, токсикодермія, токсична поразка печінки і підшлункової залоза.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування