Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Могильники з військовими відходами на Миколаївщині буде відкрито

Вівторок, 29 серпня 2000, 19:44
Для встановлення причин масового захворювання на токсикодермію у Миколаївській області могильник з військовими відходами буде "безперечно відкрито". Про це заявив президент України Леонід Кучма.

Крім того, Кучма буде просити Володимира Путіна "натиснути" на міністерство оборони Росії, щоб вони розкрили інформацію про можливе зливання ракетного палива на ракетних установках у часи Радянського Союзу. А за допомогою він готовий звернутись до США та міжнародних організацій.

Про все це президент повідомив у вівторок під час відвідування постраждалих від забруднення регіонів Миколаївської області. Інтерфакс-Україна наводить слова Кучми, що "карну справу необхідно вести з урахуванням всіх обставин", але президент не дав зрозуміти проти кого порушена справа.

Спілкуючись з мешканцями забруднених сіл президент висловив думку, "що це ж не українське міністерство оборони" відповідає за ситуацію, що склалася, "воно до цього не має відношення". Він нагадав, що ці шахти "покидали" ще в 60-70 роках. Як колишній ракетник президент сказав, що від ракет з твердим паливом лиха не буде.

Тому Кучма "не впевнений на 90"%, що причиною захворювання стали компоненти розпаду ракетного палива. "Упевнений, що це - комплексна причина". Він висловив думку, що Міністерство охорони здоров'я "поспішило" назвати компоненти розпаду ракетного палива причиною захворювання. Виявилось, що глава держави підтримує військових, які наполягають на тому, що ця версія не відповідає дійсності. За його розпорядженням буде проведено додаткове обстеження 9-ти шахтно-пускових установок для того, щоб переконатись у їх безпечності.

Для перевірки альтернативних версій буде обстежено склади з мінеральними добривами. Однією з версій є те, що місцеві жителі у небезпечній кількості використовували добрива.

"Я впевнений, що ми назвемо цей район регіоном надзвичайної екологічної ситуації, проведемо комплексний аналіз всіх дільниць, де були у радянські часи розташовані ракетні точки", - заявив Кучма, щоб заспокоїти людей.

Висловивши незадоволення з приводу дій уряду для виходу з ситуації, що склалася в Першотравневому районі, Кучма пообіцяв, що всі проблеми "будуть вирішені за рахунок держави". Він не став чекати на повернення до Києва і дав декілька доручень Кабінету міністрів і місцевим органам влади для ліквідації наслідків захворювання у Миколаївській області. Зокрема, президент доручив забезпечити населення необхідними медичними препаратами, "забезпечити роботи пов'язані з поставками питної води", а також перерахувати 1 млн. грн. у місцевий бюджет.

"Головне, щоб люди повірили, що ми серйозно взялися за проблему, а уряд повинен робити висновки зі своєї безвідповідальності і халатності", - сказав Леонід Кучма. Нагадаємо, що сам Ющенко зараз перебуває у відпустці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування