Українцям не потрібні візи для поїздок у Росію

Четвер, 31 серпня 2000, 19:57
Заява міністра закордонних справ РФ Ігоря Іванова про те, що Росія виходить з Бішкекського угоди про безвізове пересування громадян СНД, не торкнеться відносин РФ і України, оскільки між Москвою і Києвом підписано і діє двостороння угода про безвізове пересування. Про це повідомляє агентство РБК з посиланням на УНІАН.

Українське агентство, у свою чергу, посилається на неназваного високопоставленого чиновника російського МЗС. Але, за словами дипломата, російська сторона буде більш уважно підходити до паспортного і митного контролю громадян, що перетинають україно-російський кордон. Це викликано загрозою проявів міжнародного тероризму, наркоторгівлі та незаконної міграції.

У свою чергу міністр закордонних справ України Борис Тарасюк підтвердив, що вихід РФ з Бішкекського угоди не вплине на україно-російські відносини, оскільки Україна не є учасницею цієї угоди. "Для громадян України і Росії такий крок РФ не має ніяких наслідків", - цитує слова міністра агентство Інтерфакс-Україна.

Віце-консул посольства України в РФ Віктор Тукаєв також підтвердив, що поїздки громадян як і раніше регулюються двосторонньою угодою від 1997 року про безвізове пересування.

Нагадаємо, що у середу глава МЗС РФ Ігор Іванов підтвердив, що уряд Росії ухвалив постанову про вихід з Бішкекського угоди. Іванов пояснив прийняття цього документа тим, що "останнім часом Росія, як і інші країни, все частіше стикається з серйозною загрозою міжнародного тероризму, організованої злочинності, наркобізнесу, іншими небезпечними викликами". При цьому він нагадав, що "відносини РФ з Україною, Туркменією і Азербайджаном в цій області вже регулюються на двосторонній основі, і по цьому шляху йдуть інші країни Співдружності".

"Угода про безвізове пересування була укладена країнами Співдружності (не всіма) ще у 1992 р. і була однією з основ існування СНД. Тепер ця основа руйнується, і по-своєму цей процес закономірний. СНД, створене на руїнах колишнього СРСР, так і не змогло стати життєздатним об'єднанням. Швидше, воно стало перехідною формою до повної самостійності колишніх республік Радянського Союзу. Принаймні, всі численні ініціативи, спрямовані на перетворення СНД на самостійний суб'єкт міжнародної політики, незмінно закінчувались невдачею. Найважливіші внутрішні рішення (Договір про колективну безпеку, про Митний союз) мали мало позитивних наслідків. Протиріч між членами СНД виявилося дуже багато.

...Що ж до майбутнього СНД, то воно приречене. Недавня зустріч у Ялті знову закінчилася нічим, і подальші спроби реанімувати мертвонароджене дитя безглузді. Скорочення безвізового простору було частиною закономірних процесів, і тому не таке трагічне. Тому нехай дійсно об'єднуються, хто з ким може і хоче. Всім же в човні Співдружності явно тісно", - такі висновки робить аналітичний відділ агентства РБК.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News