Симптоматична нарада. Чекаємо на кадрові зміни?

Четвер, 31 серпня 2000, 19:58
У середу президент провів нараду з проблем паливно-енергетичного комплексу. Здавалося б, нічого дивного - Кучма тримає руку на пульсі…

Здивування викликає інше - нараду присвячено ПЕК, а віце-прем'єра з цих питань ніхто не запросив. Коротше, Тимошенко там не було. На всі запитання президента відповідав міністр палива і енергетики Сергій Ермілов і чомусь новий міністр економіки Василь Роговий.

Президент і ті, що радилися прийшли до висновку, що Україна до зими готова не повністю. Наприклад, як повідомив паливний міністр, запаси вугілля на складах теплових електростанцій становлять тільки половину від запланованого об'єму - 1,6 млн. тонн з 3,1 млн. тонн вугілля, що очікувалися.

Якби на нараді була присутня Юлія Тимошенко, їй довелося б підтвердити, або спростувати її заяву про те, що "проблем з мазутом у енергетиків не буде". Тому, що міністр повідомив про "практично зірване постачання" мазуту на електростанції, передає Інтерфакс-Україна. На 21 серпня на ТЕС поставлено всього 12,5% запланованого мазуту (14,8 тис. тонн). За станом на 21 серпня замість запланованих 3119,7 млн. кубометрів газу підприємствам Мінтопенерго поставлено 2026,8 млн. (65% від запланованого).

Тим часом, сам президент не так давно з упевненістю говорив про те, що українській державі "вдасться пережити наступаючу зиму так само, як переживали всі попередні". Може, три дні тому він ще не знав про ситуацію в ПЕК? Або в минулі роки бувало і гірше, просто ми про це не знали?

Наприклад, відповідаючи на питання з приводу того, наскільки готова українська економіка до роботи в зимовий період під час відвідування Кременчуга, Кучма поспішив заспокоїти своїх співрозмовників і сказав, що не варто "з цього робити проблему". Тоді священний гнів глави держави викликав тільки один факт - намір Росії підняти ціни на газ для українських споживачів.

Отже, напрошуються декілька висновків.

По-перше, симптоматичний сам факт, що Тимошенко не була запрошена на профільну нараду. Це не перша ознака немилості до віце-прем'єра. І, напевно, не остання. Причому, цю подію можна розглядати, як зневагу по відношенню до уряду Ющенка взагалі, не дивлячись на присутність Еханурова. Учасники наради, той же Роговий - аж ніяк не людина Ющенка, і Ермілова не можна однозначно віднести до "ющенковских людей".

По-друге, президент сам все частіше займається цим питанням - з чого б це? Якщо не він сам, то дуже багато хто постійно лякає українців зимою, що наближається. Програма УТН, наприклад, відразу після матеріалу з наради подала репортаж про думку УСПП з цього приводу. Журналіст обурювався фактами відключення підприємств, незалежно від того, чи платять вони за електроенергію, передав заклопотаність УСПП з приводу "критичної ситуації в ПЕКу", назвав спроби реформування галузі "черговим перерозподілом енергоринку".

Все це називається підготовкою громадської думки. Державне телебачення намагається нав'язати глядачам картинки страшної зими, яка нас всіх чекає, прямо вказуючи на винних - "у зв'язку з тим, що Верховна Роду і уряд практично не займаються правовим забезпеченням реформ, президент вимушений втрутитися в процес формування правової бази"…

Після такої інформаційної війни, звичайно, слідують кадрові висновки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News