Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МВФ не дасть грошей Україні?

Понеділок, 11 вересня 2000, 11:46
Міжнародний валютний фонд вибачив Україну. Лаштунки драми "Крадіжка грошей МВФ" опущені, нова сторінка взаємовідносин перегорнена, папір для життя з чистого листа заготовлено. Практично всі учасники засідання Ради директорів Фонду, що прискіпливо вивчав наші зловживання, висловилися за "поновлення конструктивного співробітництва з Україною". Але, чи не пролунав цей вирок занадто пізно.

Для уряду Ющенка й особисто прем'єра реанімація кредитної програми - путівка в життя. Отримання грошей МВФ було поставлено президентом у прямий обов'язок голові Кабміну ще навесні, відразу після реструктуризації боргів за евробондами. Уряд докладав усіх можливих зусиль - випереджаючи можливе рішення Фонду добровільно були повернуті $100 млн. доларів. До речі, цей крок виявився виправданим - Рада директорів МВФ вирішила не удаватись до штрафних санкцій. Пакистан, що вскочив у гречку разом з Украъною, повернув $50 мільйонів саме за вимогою Фонду.

Як шкільний учитель, МВФ суворо попередив Україну - якщо знову будуть завищені валютні резерви і виявлені "операції, що можуть зменшити їхню ліквідність", то кредитам МВФ можна сказати "прощавай". Тепер за підсумками засідання Ради директорів Фонду вирішено проводити аудит валютних резервів НБУ щокварталу. Гроші МВФ, якщо такі будуть, в Україні більше не з'являться. Правда, як повідомляє агентство Інтерфакс-Україна, МВФ не вимагав зараховувати всі транши на спецрахунок, а тільки зберігати їх в авторитетних міжнародних банках. Але, від гріха подалі, ми скоріше підемо першим варіантом - адже головний герой епопеї із завищенням валютних резервів - Credit Swiss First Boston теж не "Рога і Копита".

Україна всі ці вимоги мовчки прийняла. “Нацбанк згоден із висновками Ради директорів МВФ”, - передало УНІАН наступного ранку після того, як стали відомі результати засідання у Вашингтоні. “Тепер Віктор Ющенко упевнений, що нам вдасться одержати нові кредити МВФ, незважаючи на непрості відносини з цією організацією», - повідомляє РосБізнесКонсалтинг.Конструктивну позицію щодо України зайняли директори МВФ від Франції, Німеччини, Італії, Іспанії, Мексики.

Усе добре, тільки от немає в цьому списку США, головного ініціатора повномасштабної реформи Фонду. Після якої ми навряд чи зможемо одержувати кредити.

Схоже, у нинішньому вигліді МВФ не потрібен нікому. Як передає НТВ, з 1984 по 1999 рік 17 разів країни-позичальники вводили МВФ у оману. Фонд виділив їм 3,8 млрд. доларів. Гроші ж повернули тільки Пакистан і Україна. Росія торік уникнула покарання за нечесність у 1996 році тільки завдяки тому, що санкції можуть бути застосовані протягом двох років після порушення вимог МВФ. Рахункова палата США також відзначила, що часто договори про надання позик складалися нечітко, і МВФ не вимагав від кредиторів важливої інформації. Тобто, як могли, США висловили своє невдоволення.

З ініціативи Конгресу США та її республіканської більшості зокрема була створена спеціальна комісія, якій доручено виробити стратегію перетворень у МВФ і Світовому банку. На чолі групи реформаторів став американський економіст професор Аллан Мельтцер, допомагає йому ще більш відомий Джеффрі Сакс.

"МВФ і Світовий банк не впорались із завданням встановлення стабільності і росту в економіках країн, що розвивається, і тому мають скоротити об'єми кредитування", - стверджує комісія Мельтцера. Поки що вона рекомендувала МВФ взагалі відмовитися від середньострокових програм. Наприклад, такої, яка була відкрита Україні у 1998 році. Організацію закликають замкнути свою діяльність на короткострокових кредитах під високий процент, надавати які будуть лише в кризових ситуаціях. Світовому банку рекомендують забути про позички країнам, де річний прибуток на душу населення понад 2,5 тисяч доларів. Запропоновано також усі ініціативи банку передати в регіональні банки розвитку - Азіатський, Африканський, Міжамериканський.

Взятися за розбудову нового МВФ згоден і директор-розпорядник Фонду: "Моє самолюбство не постраждає, якщо ми не будемо, як раніше, пропонувати нові і нові програми для усі більшого числа країн", - процитувала нещодавно Херста Келера російська газета "Ведомости". "Ми маємо піти новим шляхом. Необхідно, аби своєю присутністю МВФ гарантував макроекономічну стабільность". У такому випадку Україні не знаходиться місця у новому пейзажі - довгоочікуване зростання економіки у нас було досягнуто, коли гроші від вашингтонських кредиторів не надходили. МВФ, вважає Келер, має спостерігати за "ситуацією на ринках і консультувати уряди, а також за допомогою кредитів проводити кризове управління економікою". Проте, консультувати і давати гроші - це різні речі.

Борг України МВФ за станом на 31 липня цього року складав $2,21 млрд. - це сьомий результат серед усіх країн-боржників МВФ. Збільшити цей показник нам заважає вже не омана Фонду, а різні погляди на реформи у Києві і Вашингтоні. З понеділка в Україні буде працювати чергова місія Фонду, а без грошей МВФ ми живемо вже рік. Якщо кредитну програму відновити не вдасться, Мінфін обіцяє різати бюджет. Як завжди, час працює проти нас.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування