Вартість газопроводів України - понад 20 мільярдів доларів

Понеділок, 11 вересня 2000, 18:03
Українські газопроводи, які мріє отримати за борги Росія, оцінені в суму від $20,5 млрд до $28,7 млрд. До такого висновку прийшов консорціум консалтингових компаній на чолі з Arthur D. Little, який на замовлення ЄБРР провів оцінку газотранспортної системи.

Як повідомила у понеділок російська газета "Ведомости", газопроводи України коштують понад 20 мільярдів доларів. У київському офісі ЄБРР кажуть, що дізнались про це дослідження із ЗМІ.

Зараз, як стверждують росіяни, наш борг перед північним сусідою складає понад $2 млрд., і Росія із задоволенням придбала або взяла в управління наши труби - в обмін на погашення боргу. Український уряд оцінює борги за російський газ дещо скромніше – біля $1,5 млрд. Нагадаємо, в 1997 році англо-голландська компанія Royal Dutch/Shell давала $1,5 млрд. за управління газопроводами. Є ще і третій варіант – можна створити трьохсторонній консорціум. Дилема, гідна найвищих урядових кабінетів.

Сьогодні газопроводи заборонені для продажу. Але, як пишуть "Ведомости", плани "Газпрому" отримати у власність магістральні газопроводи України знайшли підтримку в українському парламенті. На минулому тижні група українських депутатів, що представляють фракцію "Відродження регіонів", внесла законопроект, що дозволяє приватизацію газотранспортної системи.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News