Кучмі готують імпічмент

Вівторок, 12 вересня 2000, 00:00
Комісари антикорупційного фронту Григорій Омельченко і Анатолій Єрмак офіційно оформили намір усунути Леоніда Кучму з посади в порядку імпічмента.

Як передає агентство УНІАН, в понеділок борці з мафією передали до Верховної Ради проект постанови про ініціювання імпічменту і створення спеціальної тимчасової слідчої комісії для проведення розслідування "діянь Кучми Л.Д." на посадах прем’єра і президента

Діючому главі держави закидають те, що "Л.Кучма з грудня 1994 року призначав екс-прем'єра Павла Лазаренка на відповідальні пости і нагороджував його", тоді як правоохоронними органами встановлено, що "загальні збитки, завдані Україні П.Лазаренком та його компаньйонами перевищують 1 мільярд доларів, а, за оцінками експертів, він викрав з України й приховав на закордонних рахунках від 2 до 10 мільярдів".

На думку експертів, йдеться у пояснювальній записці, "викрасти таку суму без відома і сприяння глави держави неможливо". Тому в діях Президента вбачаються ознаки злочинів - співучасть у формі посібництва.

Згідно з проектом постанови Кабінет Міністрів має забезпечити фінансування витрат, пов’язаних з відрядженнями за кордон членів слідчої комісії, працівників правоохоронних органів, а також експертів-фахівців, залучених до роботи комісії.

Процедура імпічмента по-українськи робить його прийняття нереальним. Адже тільки для внесення проекту закону в порядок денний необхідні голоси 226 депутатів. Для проведення розслідування парламент створює спеціальну тимчасову слідчу комісію, висновки якої розглядає на своєму засіданні. Потім не менш ніж 300 голосами (2/3 від конституційного складу парламенту) Верховна Рада ухвалює рішення про обвинувачення президента.

Рішення про відсторонення президента від посади в порядку імпичмента ухвалюється парламентом не менш ніж трьома четвертими конституційного складу. Це може відбутися після отримання висновків Конституційного суду щодо дотримання конституційної процедури розслідування і Верховного суду про наявність в діях президента ознак державної зради або іншого злочину.

Читай також:
Даєш імпичмент президента!
Лідери лівих партій визначаються щодо імпічменту Кучмі

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування