Кучма втручається в бюджетний процес. Поки що на словах

Вівторок, 12 вересня 2000, 13:07
Президент Кучма прогнозує, що бюджет майбутнього року буде "більш складним", ніж нинішній, оскільки бюджет-2000 став результатом "політичного компромісу". Тому, вважає Кучма, бюджет наступного року повинен бути "деполітизований".

У вівторок президент провів спеціальну нараду з питань бюджету, повідомляє Інтерфакс-Україна. "Якщо бюджет-2001 буде побудований на чисто лобістських основах, то ми втратимо ті позиції в економіці, які були досягнуті", - упевнений президент.

Натякнувши на те, що бюджет, що пропонується урядом, повинен бути "максимально обґрунтований", він дав зрозуміти, що поки його не влаштовує обґрунтованість розрахунків макроекономічних показників. Кучма також не упевнений, що закладене у бюджеті зростання ВВП у 4% буде так просто досягнути.

Так, не просто, хоч би тому, що наступного року все-таки доведеться "реально" знизити податковий тиск. "Відступати від продекларованого зменшення податкового пресу ми не маємо права. Нас ніхто не зрозуміє", - говорить Кучма. Він обіцяє зниження податків вже як мінімум років 5.

Компенсувати втрати від скорочення податкового тягаря Кучма рекомендує за рахунок розширення податкової бази і детенізації економіки. Останнє – улюблена тема президента. Він знов пригадав, що не погано було б ухвалити закон про легалізацію тіньового капіталу. "Багато ділових кіл готові повернути кошти в Україну, якщо буде можливість їх використати в економіці", - чомусь переконаний Кучма.

Президент, як звичайно, покритикував уряд. На це раз за проблему неплатежів. Як говориться у підсуненій йому довідці, недоплата до бюджету збільшилася на 3,3 млрд. грн., або на 1,1 млрд. грн. більше ніж у минулому році. Податкова заборгованість підприємств паливно-енергетичного комплексу в поточному році збільшилася на 3,1 млрд. грн. Заборгованість уряду банківській системі також збільшилася до 824 млн. грн.

"Чи має уряд за такої ситуації говорити про значні зрушення у бюджетній сфері?" - задав риторичне питання Кучма. І тут він не міг не пригадати про ПЕК. "Необхідно радикально змінити, не на словах, а на ділі", фінансову ситуацію в паливно-енергетичному комплексі, завив він. Вже котрий раз?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...