Трубопровід в обхід України: Польщу лякають газовими мускулами

Вівторок, 12 вересня 2000, 21:58
У Росії з'явився ще один вагомий аргумент побудувати газопровід в обхід України. Як передає радіо "Свобода", нещодавно було оголошено про відкриття нового гігантського газового родовища на крайній Півночі.

Новий поклад газу знаходиться у арктичних водах на сходу від півострова Ямал. Провести оцінку розміру знахідки поки важко, повідомляє "Свобода". За даними агентства "Рейтер", обсяг родовища може сягати до трильйона кубічних метрів газу. "Газпром" міг би добувати від 30 до 40 мільярдів кубів на рік - щоправда, при умові інвестування півмільярда доларів.

Як передбачає "Свобода", "ці ресурси зацікавлять європейських партнерів Вяхирева з Німеччини, Італії і Франції". Експорт "Газпрому" може збільшитися на третину. Для перегону нового палива у Європу буде потрібний новий трубопровід - навряд чи Рем Іванович радіє від перспективи перегоняти газ за допомогою України. А щойно відкритий поклад на Ямалі - чудовий аргумент для тиску на Польщу і Словаччину, аби їх землею прокласти газопровід в обхід України. Нагадаємо, до цього Варшава категорично відмовлялася пускати трубу своєю територією. А позиція Словаччини напряму залежить від Польщі.

Україні також є що відповісти "Газпрому". По-перше, це підтримка західного сусіди, що обіцяє не діяти Україні на шкоду. По-друге, разом з Росією планується створення спільного підприємства, яке контролюватиме українські труби. Таким чином планується вирішити остогидлу проблему нелегального відбору газу.

Останніми днями у пресі з'явилося нове ім'я партнера України і "Газпрому" у гіпотетичному СП. Раніше третім запрошували голландсько-британську компанію Royal Dutch/Shell, зараз – німецьку Ruhrgas. Нещодавно на цю тему написала "Независимая газета". У середу німецьку компанію, що володіє 4% акцій "Газпрому", як можливого третього учасника СП, назвала газета "Время новостей". З наближенням зими газова інтрига не дає сумувати.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування