Україні начхати на "Газпром"? Подробиці скандалу

Середа, 13 вересня 2000, 00:00
"Україна в цьому році не заплатила жодного рубля за поточне постачання російського газу", - заявив заступник начальника управління РАО "Газпром" Анатолій Подмишальський.

Як передає радіо "Эхо Москвы", сенсаційна новина прозвучала в ході "круглого стола" на міжнародній конференції "Енергоринок України - 2000", що проходить у Ялті.

Зі слів газпромівського чиновника, Україна несанкціоновано використала 7,5 мільярдів кубометрів російського газу. Відповідно заборгованість перед Росією зросла до $2,2 мільярдів.


Заява пана Подмишальського викликала щире здивування в УП, адже цього року газпромівський газ надходить до України лише як сплата за транзит палива російської компанії до Європи. Принаймні, українські чиновники від енергетики саме в цьому неодноразово запевняли громадськість.

На прохання УП розказати, що саме мав на увазі пан Подмишальський, прес-служба "Газпрому" порадила дочекатися його повернення з Ялти. "Подмишальський працює заступником начальника управління поставок і реалізації газу в РАТ "Газпром". Це людина, яка серйозно знає проблему, і ми не збираємось ставити його слова під сумнів", - повідомив УП керівник прес-служби "Газпрому" Ігор Іванцов.

Відомо, що за гроші блакитне паливо в Україну поставляє "Ітера". В Ігор Іванцов чомусь назвав цю компанію трейдером "Газпрому". З його слів виходить, що саме "Ітері" ми не заплатили "жодного рубля". "Невірно ставити питання, що Україна не сплачує за паливо. Є деякі проблеми – борг споживачів, який сягнув півмільярда доларів, - але Україна розраховується за газ", - розповів УП керівник прес-служби "Ітера-Холдинг" Микола Семененко.

В НАК "Нафтогаз України" визнають, що ще на початку року у "Газпрома" купили 2,5 мільярда кубів газу. Проте чи заплатили російській компанії за ці обсяги – невідомо, "бо це було за часів Бакая і Діденка". Заяву Подмишальського "Нафтогаз України" обіцяє прояснити завтра.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

17:40
У березні Мінфін залучив до держбюджету 9 мільярдів доларів зовнішнього фінансування
17:30
Росіяни вивозять крадене українське збіжжя до Туреччини, Лівії та Ізраїлю – розслідування
17:29
НАБУ та САП завершили розслідування про заволодіння земель на Київщині: збитки - 1,8 мільярда
17:07
У ХІХ ст. лікар обгорнув книгу шкірою померлої пацієнтки. Нині Гарвард прибрав цю палітурку
17:06
ЗМІ: Польські асоціації підтвердили дивну поведінку польського чиновника на переговорах з Києвом
17:00
"Норнікель" втрачає клієнтів в ЄС: вони відмовляються від продукції з російських металів
16:47
Данілов, Литвиненко та інші перестановки, які готує Зеленський
16:46
"Укрнафта" отримала додатковий видобуток в майже 140 тонн нафти на добу
16:44
Українець, який вперше переміг на престижному ультрамарафоні в Канаді, розповів про дистанцію
16:26
"Укренерго": у трьох областях застосовані екстрені відключення
Усі новини...