Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Перше фіаско Копилова

П'ятниця, 15 вересня 2000, 16:25
З Ашгабату делегація "Нафтогазу України", яку очолював сам Вадим Копилов, повернулася з пустими руками. Україні не вдалось домовитись із Туркменістаном про закупівлю необхідних на четвертий квартал обсягів природного газу.

Україна розраховувала за підсумками переговорів отримати близько 10 млрд. кубометрів газу, повідомляє УНІАН. За даними Мінпаливенерго, потреби України в природному газі на четвертий квартал поточного року оцінюються в 25,4 млрд. кубів.

Проте у "Нафтогазі України" не схильні впадати у відчай. Як розповів УП керівник прес-служби компанії Артур Губар, у четвертому кварталі НАК планує отримати 5 млрд. кубометрів газу за рахунок власного видобутку і 7 млрд. як сплату за транзит газпромівського палива до Європи. "Нічого страшного не трапилось, переговори тривають", - запевнив УП пан Губар.

Однією з причин фіаско українців могла стати безкомпромісна позиція Турменістану щодо ціни на паливо. Зараз вона складає - начеб-то для всіх без виключення покупців – 42 долари за тисячу кубометрів на кордоні з Узбекістаном. За деякими підрахунками, на кордоні з Україною ціна цього палива сягне 100 доларів. "Це непідйомні для України цифри", - стверджують у "Нафтогазі". Проте не так давно Туркменістан продав "Ітері" 10 мільярдів кубометрів за 38 доларів. За словами пана Губара, прийнятною для України була б ціна 35 доларів за тисячу кубів: "На кордоні з Україною при умові оплати частини газу товарами ми отримаємо 65-70 доларів".

За даними УНІАН, Україна зараз проводить переговори про постачання газу на четвертий квартал ще з Узбекистаном і Росією. Нещодавно у Ташкені прем‘єр Ющенко отримав позитвну відповідь. Проте, на думку українських експертів, Україна може розраховувати не більше ніж на 3 млрд. кубометрів. Тривають переговори й з Росією – анонсовані міністром палива і енергетики України Єрміловим і віце-прем'єром Тимошенко домовленості з "Газпромом" і "Ітерою" не оформлені у відповідні контракти. В "Ітері" на запит УП повідомили, що взагалі не вели ніяких переговорів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: