Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європа відкидає Україну?

Субота, 16 вересня 2000, 16:20
Україна розчарувала західних інвесторів, які зіткнулися тут з корупцією і кумівством. Президенту Кучмі вдалося зменшити повноваження українського парламенту, проте до радикальних економічних реформ справа не дійшла. Замість цього він оточує себе сумнівними консультантами, підтримує мафіозні структури і намагається заткнути рота українським ЗМІ. Євросоюз уже визначив перелік із 25-28 країн, які можуть претендувати на членство в ЄС. України там немає.

Це не агітка ліворадикалів, а реакція західної преси на потуги України втиснутися у двері Євросоюзу. Але здійснити прорив до цивілізації, як і раніше, не вдається. Не зарадить тут і самміт України-ЄС, що відбувся у п'ятницю в Парижі.

"Українці починають відчувати, що "західний вітер" стає холоднішим, - пише німецька газета Frankfurter Rundschau. - Чехія і Словаччина вже ввели для українців візовий режим. Польща поки бариться з цим: шлагбаум перед Україною вона, ймовірно, опустить безпосередньо перед вступом до ЄС".

"Польським політичним істеблішментом ширяться насторожені настрої щодо східного сусіди. Поляки й українці постійно називають себе стратегічними партнерами, проте за цими деклараціями нічого конкретного не стоїть, стверджує один з радників польського уряду". Таку похмуру картину майбутнього описує Frankfurter Rundschau.

"Це зовсім не те, на що ми розраховували", - говорить один з радників польського президента. Польські дипломати активно сприяли тому, щоб Україна отримала статус кандидата на членство до ЄС, чим викликала невдоволення Німеччини. Тепер Польща починає сумніватися у вірності своєї української політики. Єжи Лукашевський, один із найвідоміших польських експертів по ЄС, в своїх численних роботах сумнівається в необхідності дуже "сильної" інтеграції слов'янського сусіди до Європу, яке може відбутися тільки за рахунок платників податків європейських країн. На думку Лукашевського, затягуючи введення візового режиму з Україною, Польща лише робить шкоду сама собі.

"Президенту Кучмі вдалося істотно скоротити повноваження українського парламенту, однак до радикальних економічних реформ справа не дійшла. Замість цього він оточує себе сумнівними консультантами, підтримує мафіозні структури і намагається заткнути рота українським ЗМІ. Велика кількість українських картелів, що підтримуються Кучмою, отримує прибуток завдяки торгівлі електроенергією і сировинними ресурсами, і напряму залежать, - всупереч всім прозахідним запевненням українського лідера, - від постачання з Росії. Більшість українських партій, орієнтованих на Захід, не користуються великою підтримкою у населення", - стверджує німецька газета.

Всі спроби України почати переговори з ЄС про укладення договору про асоціативне членство досі не увінчалися успіхом. Брюссель каже, що Київ спочатку має провести необхідні економічні реформи. "Паризький самміт України-ЄС навряд чи стане проривом для зближення з Європою", - прогнозує українська служба радіо "Свобода".

Як вважає викладач україністики Лондонського університету Андрю Вілсон, головна проблема у конфлікті культур: "З призначенням Віктора Ющенка на посаду прем'єра Україна очікувала від Європейського Союзу промовистого політичного сигналу, набуття статусу асоційованого члена ЄС. Натомість Брюссель домагається від України втілення Угоди про партнерство і співробітництво, схваленої ще 98-го року", - цитує Андрю Вілсона радіо "Свобода".

Інший західний політолог, експерт Німецького товариства зовнішньої політики в Берліні Олександр Рар, говорить про ще один серйозний прорахунок київського керівництва: "Вони так і не змогла переконати Євросоюз у тому, що Україною могли пройти транспортні коридори з Каспійського регіону на Захід". Як вважає пан Рар, "на Заході зараз розчарувалися в Україні, навіть більше ніж два роки тому". "У Європі сподівалися, що під час другого терміну президентства Леоніда Кучми стануться великі зміни. Натомість ми бачимо боротьбу олігархів, незмінну бюрократичну машину і повільний поступ реформ."

Додати від себе УП в цьому випадку навряд чи щось зможе. Запідозрити впливову німецьку газету і американську радіостанцію в заангажованості у нас не вистачає совісті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування