У міліції не читали Гонгадзе, але вважають, що він не впливає на політику

Четвер, 21 вересня 2000, 20:01
Начальник головного управління по боротьбі з організованою злочинністю Микола Джига, який очолює оперативну групу з розшуку Гонгадзе, спростував політичні мотиви його зникнення.

"Я не припускаю політичних мотивів, тому що він не є політичною, або громадською фігурою, яка б могла впливати на політику", - заявив Микола Джига. Ця людина чомусь забула, що Георгій є політичним журналістом. Його думки, статті, рекомендації впливовим політикам не могли не позначитись на політичному житті. Та звідки пану першому заступнику це знати? Із сюжету по ТСН на каналі "1+1" стало зрозуміло, що сам пан Джига статей Георгія не читав...

Більше того, начальник Головного управління МВС у Києві Юрій Смірнов, якому доручено контролювати справу Гонгадзе, за словами Джиги, вже два тижня перебуває у відпустці.

Джига повідомив нові версії того, що сталось: злочин по відношенню до Гонгадзе, нещасний випадок та "самовільне" зникнення. "У першій версії – злочин проти Гонгадзе – можуть бути різні припущення: ДТП - збили, забрали и вивезли". Друга версія - нещасний випадок - "може йому стало погано", і третя версія - "купив квиток і зник".

"У нас немає даних про вбивство. Мотивів і основ для цього немає", - підкреслив перший замміністра. Він пояснив, що для проведення оперативно-слідчих дій, серед яких - обшук, допити, очні ставки - і було порушено кримінальну справу за статтею 94 Карного кодексу України (умисне вбивство). "Ми не підозрюємо, що він убитий, але порушення карної справи за цією статтею підвищує рівень пошукових робіт", - відзначив Микола Джига.

Він також спростував причетність спецслужб України до зникнення журналіста. "Я не думаю, що спецслужби мають відношення до зникнення Георгія Гонгадзе , тому, що він не становив небезпеки для держави", - сказав Микола Джига, підкресливши що відкидає цю версію.

Такі заяви представника правоохоронних органів виглядають не достатньо переконливо. Колеги Георгія Гонгадзе, знають, його саме, як відомого, яскравого і впливового політичного журналіста, і його зникнення пов'язують саме з тією версією, яку намагаються "відмести" силові структури – з політичною. Крім того, після неодноразових заяв Георгія про слідкування, яке було за ним встановлено ще в липні цього року, важко повірити в те, що українські спецслужби є непричетними до зникнення журналіста.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування