Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гонгадзе може бути викрадений або взятий в заручники

П'ятниця, 22 вересня 2000, 17:05
Міліція розглядає політичний мотив злочину проти Гонгадзе як "найбільш вагомий", заявив в інтерв'ю УП перший замміністра внутрішніх справ Микола Джига.

Таким чином він пояснив свої слова, які були сказані ним напередодні, про те, що ніби міліція відмовилася від розгляду політичної версії. З його слів, потрібно розрізняти версію від мотиву злочину.

Джига не виключив, що Гонгадзе був викрадений, або взятий в заручники. Під час розробки політичної версії слідчі зараз аналізують публікації і статті "неординарного журналіста" Гонгадзе. Злочин проти журналіста може бути вчинений і з корисливих або хуліганських мотивів, додав він.

Перший замміністра також повідомив, що досі в Україні не здійснювалися злочини за політичними мотивами.

Він підтвердив, що міліція зараз, в основному, зупинилася на трьох версіях. Крім злочину проти Гонгадзе, це міг бути нещасний випадок, наприклад, стало погано, а також його самовільне зникнення, що, зі слів, М.Джиги, "малоймовірна версія, але і її не можна відкидати".

"Ми розуміємо настрій журналістів і громадськості, але ми зобов'язані дослідити всі версії того, що сталося. Ми сподіваємося, що він живий і може десь знаходиться "в якості заручника ", - сказав М.Джига.

У Харкові міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко також дезавуював попередню заяву свого заступника. З його слів, розглядається біля 10 версій, але основний акцент робиться на 3-х: вивчення можливих особистих конфліктів; версія, пов'язана з виконанням професійних обов'язків, і можливість нещасного випадку.

Зі слів міністра, розслідуванням справи займається "все управління внутрішніх справ Києва", ведуться численні пошукові роботи з обстеження підвалів, горищ, каналізаційних люків по шляху, де можливо проходив журналіст. Ведеться також опитування жителів сусідніх будинків.

МВС, зі слів міністра, займається перевіркою особистих зв'язків Гонгадзе. У зв'язку з цим співробітники правоохоронних органів виїхали в четвер до Львова і в Грузію. При цьому додамо від себе, що міліція досі не провела допит як свідка головного редактора УП, для того, щоб хоч би з'ясувати, яким чином видання добуває інформацію, хто є нашими основними джерелами.

Кравченко також виразив готовність по поверненню до Києва виступити перед парламентом із звітом про хід розслідування обставин зникнення Гонгадзе.

Міністр повідомив, що в четвер до пізнього вечора знаходився на роботі, однак, до нього не надходила інформація про те, що на наступний день він повинен виступити у парламенті. Рано вранці в п'ятницю міністр вилетів в Харків на конференцію, яка, з його слів, була запланована ще місяць тому.

Кравченко заявив, що відповідальність за результати розслідування справи журналіста повинні нести МВС, СБУ і прокуратура.

Так він відповів на питання про те, чи готовий міністр нести особисту відповідальність за розслідування обставин зникнення Гонгадзе, як того зажадали провідні журналісти у відкритому листі на ім'я президента Леоніда Кучми і Верховної Ради.

"Доручення президента України зобов'язало Міністерство внутрішніх справ, Службу безпеки і прокуратуру займатися розслідуванням і розшуком журналіста, тому відповідальність лягає на всі три відомства, які, згідно із законом, повинні відповідати", - заявив Кравченко.

Відповідаючи на питання журналістів про те, чому карна справа відкрита за статтею 94 Карного кодексу - навмисне вбивство, міністр пояснив, що, за звичайною практикою, "якщо людина зникає, і обставин, які б говорили про те, що він живий, немає, порушується кримінальна справа за ст. 94". Якщо людина знаходиться, кваліфікація карної справи змінюється, зазначив Кравченко.

Якби справа була порушена за ст. 123 КК - викрадення, а той, що пропав не був знайдений, то через певний час все одно кваліфікація справи була б змінена, додав він.

У той же час Київська міліція черговий раз звернулася до жителів столиці України з проханням про допомогу в розшуку Георгія Гонгадзе.

Міліція ухвалила рішення ще раз через засоби масової інформації обнародувати фотографію Гонгадзе і звернутися до громадськості з проханням надати інформацію про його можливе місцезнаходження. Анонімність повідомлення гарантується.

Повідомлення приймаються за телефонами 290-61-18, 212-99-90 або 02.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування