Георгія бачили минулої неділі, стверджує міліція

Понеділок, 25 вересня 2000, 17:24
Нові обставини справи у понеділок, на 9-й день зникнення Гонгадзе журналістам розповів голова оперативної групи з розшуку журналіста, перший заступник міністра внутрішніх справ України Микола Джига. На жаль, центр громадьских зв'язків не зміг додзвонитися до УП, тому все, що було сказано на прес-конференції паном Джигою, ми передаємо зі слів керівника ЦГС МВС України та агентства "Інтерфакс-Україна".

Суть заяви Джиги полягає у тому, що Гонгадзе ніби бачили увечері 17 вересня, в неділю, в барі "У Еріка" (район площі Толстого) в компанії з невідомою людиною. Фоторобот співрозмовника Георгія зараз складають слідчі, які ведуть розслідування.

Зі слів керівника ЦГС його бачили ніби дві людини. Якщо міліція розробляє версію про так звану "самоволку" Гонгадзе, тож не зрозуміло, чому він з'являється у людному місці - там, де його можуть упізнати.

Якщо він був там не по своїй волі, то Георгій достатньо кмітлива людина, аби залишити чи передати записку чи щось таке, що могло б допомогти його знайти.

Як стало відомо УП, вже ввечері минулого дня цю інформацію ретельно вивчали оперативні працівники.Джига знову підтвердив, що в розслідуванні справи про зникнення Георгія Гонгадзе правоохоронні органи більше схиляються до версії про "здійснення злочину відносно журналіста", а мотиви злочину відносно журналіста могли бути пов'язані з його професійною діяльністю. Відробці даної версії, сказав він, "надається особливе значення".

Джига також повідомив, що в понеділок з ранку депутат Верховної Ради України Сергій Правденко подзвонив міністру внутрішніх справ Юрієві Кравченко і повідомив, що до нього вранці під час прогулянки підійшов людина, яка повідомила, що Гонгадзе до зникнення мав деяку суму грошей, і мотиви зникнення журналіста можуть бути пов'язані з цією обставиною.
Від себе додамо, що у Георгія були з собою максимум $50, тому цю версію співробітники УП відкидають як необгрунтовану.

Відповідаючи на питання про стеження, яке велося за Гонгадзе, Джига виключив, що це було справою спецслужб. "Якщо хтось і робив, то це робилося під спецслужби", - підкреслив заступник міністра. На його думку, на користь цього говорить те, що стеження велося "відкрито, щоб він міг побачити і кинути тінь на спецпідрозділи". Як відзначив Джига, коли подібні дії ведуть спецслужби, то це "ніколи не помітно".

Перший заступник міністра навів деякі статистичні дані, які свідчать про інтенсивну роботу МВС протяом останнього тижня. Міліція обстежила приблизно 17 тис. об'єктів, зокрема, 3,208 тис. будівель, 4,815 тис. підвалів, 2,232 тис. каналізаційних шахт, 39 баз відпочинку, 67 автокооперативів і гаражів.

Джига повідомив, що слідчі органи встановили і відпрацьовують 29 осіб, які мали тісні контакти з Г.Гонгадзе, а також 157 абонентів, з якими телефоном спілкувався журналіст. З них 27 абонентів знаходилися в інших містах України, а 3 - в Росії, повідомляє Інтерфакс-Україна.Знайомі і друзі УП зараз постійно допитуються у прокуратурі, міліції і СБУ. До кожного з тих, з ким коли-або спілкувався Георгій, дзвонять і запрошують на свідчення. Ми розуміємо, що таким чином міліція намагається знайти хоч якісь сліди Гонгадзе і просто мріє повернути його живим, аби їм дали спокой.

Проте, багато які з тих, до кого зверталася міліція, бояться що-небудь говорити. І не стільки через страх за своє життя, скільки через страх за власний бізнес. Справа в тому, що після міліції на них "наїжджає" управління з економічних злочинів і вирішує вже власні проблеми.

Так, після всього, в понеділок до офісу УП з'явився господар квартири, у якого ми знімаємо офіс, і без всяких вступів запропонував співробітникам УП негайно звільнити його квартиру. Він спітнів від страху і сказав, що у нього виникли серйозні проблеми в зв'язку з тим, що до нього напередодні навідалися співробітники МВС. На наше питання, чи пов'язана перспектива нашого перебування у квартирі, що здається ним з візитом до нього міліції, він відмовився відповідати. Ніяких проблем, пов'язаних з оплатою офісу у нас з господарем немає.

Ми спробували в м'якій формі повідомити йому, що не можемо в такий короткий термін при таких обставинах знайти новий офіс, тим більше що на наш робочий телефон зав'язана купа контактів. Результату поки що не має.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування