СБУ розпочала "полювання на відьом"

Понеділок, 25 вересня 2000, 21:07
Служба безпеки України порушила кримінальну справу відносно трьох осіб, які, за даними СБУ, мали намір скинути конституційний лад в Україні.

Особи, що підозрюються, проходять за статтею 56-1 Карного кодексу України - дії, спрямовані на насильницьке повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади. Як повідомляє Інтерфакс-Україна, затримані двоє - Юрій Петровський, що підозрюється як організатор, і житель Чернігівської області Булахов. Третій фигурант у справі є громадянином Росії і знаходиться поза межами України. Всі підозрювані, є членами Всеукраїнського союзу радянських офіцерів або Українського союзу радянських офіцерів.

Як заявив заступник начальника управління СБУ в Чернігівській області Іван Кононов на прес-конференції у Києві, всі затримані психічно нормальні і не перебувають на обліку в неврологічному диспансері.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, фінансова база організації з'ясовується. За даними СБУ, до складу так званої "Реввоєнради" входило 18 чоловік. Чисельність так званої "Червоної гвардії" встановлюється, повідомляє Інтерфакс-Україна.

При цьому пан Кононов на прес-конференції не відповів на питання, чи була вилучена зброя, зазначивши, що така інформація може нашкодити слідству. На сьогоднішній день поки немає даних про те, чи вели затримані агітаційну роботу у військах, хоча вони "прагнули" це робити, сказав він.

Журналістам на прес-конференції показали листівки, які ніби готували затримані. "На одній із них зображений герб Української Радянської Соціалістичної Республіки (Русь)", - повідомляє Інтерфакс-Україна. У ній, зокрема, говориться про те, що влада повертається трудовому народу в формі Рад, відновлюється дія Конституції УРСР в редакції 1977 року. Там пропонується зафіксувати, що виконавча влада підконтрольна і підзвітна Радам народних депутатів, ліквідуються управлінські структури президентської влади, відміняється "неправова і неконституційна заборона" діяльності Компартії, а парторганізаціям передається майно, незаконно вилучене у партії. У іншій листівці є заклик "До зброї, співвітчизники!"

У підозрюваних вилучили також карту, на якій "були нанесені лінії руху бойових груп, місця можливого зіткнення з військами". Відповідаючи на питання, чи не могли карти насправді бути схемами грибних місць, перший заступник начальника управління департаменту захисту державної безпеки СБУ України Віталій Циганок заявив, що "військовими колонами по гриби не ходять".

СБУ рішуче відкинула версію про те, що акція "полювання на відьом" носить пропагандистський характер і вигідна спецслужбі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування