Україна готується жити без МВФ

Четвер, 28 вересня 2000, 20:11
Програма розширеного фінансування, якщо колись і буде відновлена, напевно залишиться останньою кредитною лінією МВФ для України. Празький самміт став зборами могильників МВФ зразка 1990-х років. Крамарка закрилася.

Міністерство фінансів України протягом чотирьох років поступово збирається перейти із зовнішніх на внутрішніх кредиторів, передало учора агентство Інтерфакс-Україна. Логіка абсолютно зрозуміла: приватні кредитори після весняного дефолта по евробондам лякаються лише одного слова "Україна", а міжнародні фінансові організації мають намір закрити широку кампанію добродійності - видачі кредитів всім і вся.

У четвер на прес-конференції за підсумками спільної сесії МВФ і Світового банку в Празі директор-розпорядник Фонду Хорст Келер зробив історичну заяву. Він оголосив, що плани реформування МВФ отримали підтримку серед членів організації. Тепер новим пріоритетом Фонду стане допомога і консультування країн, які потрапили у кризу, а також боротьба з бідністю в найменше розвинених країнах світу. Ані перше, ані друге Україні не загрожує.

Навів різкість на розпливчаті фрази Келера міністр фінансів США Ларрі Саммерс. "МВФ добивається найбільшого успіху тоді, коли дає менше усього кредитів", - цитує міністра фінансів Сполучених Штатів - головного акціонера Фонду - німецька газета Frankfurter Rundschau. Гроші будуть давати тільки під час кризи – й тоді лише на короткий період і під високі проценти.

Крім цього, МВФ перебере на себе функцію Світового банку - він буде боротися з бідністю. За даними газети Frankfurter Rundschau, міністр фінансів Франції Лоран Фаб‘юс саме в цьому вбачає роль Фонду: "Боротьба з бідністю - це наша спільна пріоритетна задача, а значить, і задача МВФ". У програмних заявах про майбутню роль МВФ Келер ставив боротьбу з бідністю врівень з валютними задачами - прямим призначенням МВФ.

Нашому міністру фінансів, зрозуміло, всі ці нововведення не сподобалися. Хоч Ігор Мітюков "твердо розраховує на поновлення вже в найближчому майбутньому кредитування зі сторони МВФ", в його виступі на сесії в Празі прозвучали побоювання, що зміна роботи МВФ зменшить допомогу ринкам, що розвиваються. У тому числі й Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування