Кучму розкритикували дипломати. Скандал продовжується

П'ятниця, 29 вересня 2000, 18:45
Чотири високопосадових іноземці опинилися в центрі внутрішньоукраїнського конфлікту. Вони хотіли порадити президенту, як треба витрачати гроші українського бюджету…

У п‘ятничному номері газети "Факты", щоденної і однієї найтиражніших газет України, вийшла стаття, повна обурення і образ за Батьківщину. Не сподобалося виданню лист, направлений на адресу Леоніда Кучми. Під епістолярним твором стоять підписи послів США і Канади Стівена Пайфера і Дерека Фрейзера, а також керівників київських представництв Світового банку і Європейського банку реконструкції та розвитку Грегорі Ейджейчака і Ендрю Сітона.

У самому листі виражається стурбованість рішенням президента відмовитися від "просування шляхом реформування міжбюджетних відносин". Газета приходить до геніальному висновку: автори послання дають зрозуміти президенту, що саме він перешкоджає втіленню в життя реформаторської програми діяльності уряду. Лист закордонних чиновників газета подає під соусом втручання у внутрішні справи незалежної держави і ставить таке собі питаннячко: як думаєш, любий читачу, чи можна розцінювати вимоги четвірки міжнародним шантажем?

Неспокій про долю батьківщини і відношення до неї сильних цього світу можна тільки вітати. Але навряд чи варто називати шантажем лист четвірки. Хоч би тому, що в самому листі, у викладі тих же "Фактов", дипломати повідомляють, що пов'язують "і майбутню допомогу, і підготовку інвестиційних проектів" з реформами бюджету. А відомо, хто платить, той і замовляє музику. Ані Світовий банк, ані ЄБРР, ані країни "сімки" свою допомогу нікому не нав‘язують.

Світовий банк і ЄБРР неодноразово говорили про те, що взагалі думають з приводу наших реформ, а не тільки міжбюджетних відносин. Робити вони це має право, оскільки свої погляди теж не нав'язують. Виконання вимог організацій - це плата за кредити, які вони надають. При цьому логіка дуже проста: не подобається – вільний. США також регулярно висловлюються щодо ситуацію всередині України. Якщо чому і варто дивуватися, так це появі Канади, яка уперше публічно засвітилася серед радників.

Стосовно спроби виставити президента крайнім, то за главу держави сьогодні відповів сам прем'єр. Коментуючи листа, Віктор Ющенко заявив, що і автори звернення, і автори статті "дещо дезінформовані відносно бюджетного процесу цього року". "У них не було підстав заявляти про будь-яке згортання бюджетної реформи", - передає слова прем'єра Інтерфакс-Україна.

Виконуючи доручення прем'єра провести лікнеп серед високопосадових іноземців, глава МЗС Борис Тарасюк висловив протест у зв‘язку з втручанням у внутрішні справи України послам США і Канади, а також керівнику офісу ЕББР в Україні. Замість хворого Стівена Пайфера аргументи міністра закордонних справ слухав його заступник Девід Хес. Як передає Інтерфакс-Україна, Тарасюк дав вичерпні роз'яснення про дійсний стан справ в Україні з питання реформування міжбюджетних відносин. Агентство не передає, чи був присутнім на зустрічі з української сторони хтось, хто має вищу економічну освіту. Також не відомо, чому був відсутній на зустрічі Грегорі Еджейчак, керівник представництва Світнього банку. Як повідомили УП в київському офісі банку, зараз пан Еджейчак зайнятий підготовкою візиту в Київ президента організації Джеймас Вульфенсона.

Увечері скандал отримав продовження. Посольство США в Україні заявило, що трактування газетою "Факты" листа четвірки "є неточним і створює спотворене розуміння ситуації". Як відзначається в заяві посольства, "високі дипломатичні представники у всьому світі зобов'язані ділитися проблемами з керівництвом приймаючої країни".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування