Кучма згоден продати трубопровід

Вівторок, 10 жовтня 2000, 13:25
Леонід Кучма підтримує залучення "Газпрому" та західних компаній до співпраці у подальшій роботі українських газопроводів. Тим самим президент дав добро на продаж стратегічного об‘єкту.

"Президент погоджується з думкою про те, що перспектива роботи української газотранспортної магiстралi вимагає залучення до спiвпрацi насамперед РАТ "Газпром" i представникiв європейських компанiй, якi б хотiли взяти участь у вiдкритому тендерi з приватизації об’єктiв української газотранспортної системи, залишивши у власностi України 51% акцiй", - повідомляє УНІАН. Принципову згоду Кучма дав під час зустрічі з віце-спікером парламенту Степаном Гавришем та головою комiтету Верховной Ради з питань ТЕК Олександром Гудимою.

Проте в цьому повідомленні насторожує відсутність категоричних формулювань: президент лише "досить позитивно оцiнив перспективу дискусiй навколо саме цiєї теми й можливостi зробити її актуальною для Росiї та Європи". На думку Гавриша, обговорення цiєї теми необхiдно для того, щоб "зняти всi про-блемнi питання щодо обходу магiстральними газопроводами України i переконати, що найбiльш короткою та ефективною транспортною дорогою перекачки росiйського газу в Європу є Україна".

Нагадаємо, на початку жовтня ЄС дав згоду удвічі збільшити експорт російського газу до Європи. За одним з найбільш реальних варіантів це можливо лише за умови збільшення газопровідних потужностей. Представники європейських компаній разом з "Газпромом" висловились на користь того, щоб побудувати трубопровід в обхід України. Тому місія України при Європейському Союзі надіслала голові Єврокомісії Романо Проді, в комісаріат з питань енергетики, в Європейський парламент та інші міжнародні установи ноти, передає українська служба радіо "Свобода". В них зазначено, що впродовж десятиліть України жодного разу не порушувала угод щодо транспортування транзитом з Росії через Україну в західну Європу нафти та газу. "Рівень безпеки трубопроводів в Україні – один з найвищих у Європі", - йдеться в документі.

У повідомленнях місії України при ЄС наводяться такі факти. Якщо 1992 року через Україну транспортувалось 92 мільярди кубометрів газу, то минулого року – вже 119 мільярдів кубометрів. При незначних інвестиціях українські газопроводи здатні додатково перекачувати понад 30 мільярдів кубічних метрів газу. Нафтопроводи додатково можуть транспортувати понад 11 мільйонів тонн нафти. Причому, зазначено в комюніке місії України при ЄС, транспортування через Україну російських енергоносіїв – найдешевше в Європі. "Тому доцільно шукати не альтернативні шляхи транспортування російської нафти й газу, стверджують українські дипломати, а можливості більшого завантаження вже існуючих мереж", - вважає українська місія. Представником України при європейських структурах в Брюселі є Роман Шпек, один з найвпливовіших на Заході українських економістів і переговорників.

До того ж, як наголошують у самому "Газпромі", щоб цілком виключити Україну з транспортування російського газу в Європу, потрібно сім трубопроводів. Про це заявив Петро Родіонов, заступник голови правління РАТ “Газпром”, передає українська служба "Свободи". Він зазначив, що "Газпром" має контактні зобов’язання на постачання газу до Європи на 200 мільярдів кубометрів, з яких через Україну йде 130 мільярдів кубометрів. На кожний газопровід, який може пропускати 25-30 мільярдів кубометрів газу, потрібно 3-4 мільярди доларів США. І, як резюмує "Свобода", стає очевидним, що й сама Росія, чи навіть консорціум за участю провідних західних фірм навряд чи будуть здатні побудувати таку альтернативну систему трубопроводів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування