Кучма призначив своїх спостерігачів при Нацбанку

Середа, 11 жовтня 2000, 12:34
Леонід Кучма призначив свою сімку членів ради Національного банку України - спостережного органу НБУ. Практично всі – особи знані, неоднозначні та небідні.

Членами ради Нацбанку стали глава Чернігівської обласної держадміністрації Микола Бутко, віце-президент "Укрсиббанку" Ернест Галієв, міністр фінансів Ігор Мітюков, радники президента Анатолій Гальчинський і Сергій Осика, народні депутати України Валерій Хорошковський з фракції НДП і Ігор Шаров, голова групи "Трудова Україна". Про це повідомив Інтерфакс-Україна.

Серед новопризначених здебільшого відомі прізвища в економічних колах. Отже, в раді будуть засідати Ігор Мітюков, у якого останнім часом на грунті непогашення боргів з ОВДП був конфлікт з головою НБУ Стельмахом. Анатолій Гальчинський, співавтор економічних програм Кучми, також відомий своїм критичним ставленням до дій НБУ. Наприкінці минулого року він вийшов на президента з пропозицією, яка абсолютно не в'язалася з лінією Нацбанку, на чолі якого тоді знаходився Ющенко, а першим заступником був Стельмах. Гальчинський запропонував жорстко прив'язати гривню до однієї або кошику західних валют, а керівництво НБУ наполягало на вільному курсоутворенні. Реалізований тоді був сценарій Нацбанку.

До ради Нацбанку також призначено колишнього міністра зовнішньоекономічних зв'язків і торгівлі Сергя Осику. Після звільнення з уряду, що, за версією газети "День", сталося через появу чуток про порушення карної справи, слід Осики загубився. З газетних чуток, йому пропонували пост замміністра економіки, від якого він відмовився. Також його кандидатуру просували на місце заступника Березовського під час його роботи виконавчим секретарем СНД. Його ім'я також пов'язують з телекомпанією "Ера".

У раді будуть також представлені банківські кола. "Укрсиббанк" у свій час створював в Харкові колишній голова нацагентства з управління державними корпоративними правами Олег Таранов. "Укрсиббанк" – співзасновник компанії "Український алюміній", що володіє блокуючим пакетом Миколаївського глиноземного заводу. Валерій Хорошковський – голова ради "Укрсоцбанку". Крім того, він відомий завдяки декільком медіа-проектам, серед яких інформаційне агентство "Українські новини", політичний сайт "Part.org", Агентство гуманітарних технологій, керівник якого Володимир Грановський є членом Нацради з питань телебачення та радіомовлення. Буде засідати в раді НБУ і екс-представник президента в парламенті і партнер Ігора Бакая за "Інтергазом" Ігор Шаров. Вибивається із загального ряду економістів і політиків тільки чернігівський губернатор Микола Бутко. Проте, цей факт отримує логічне пояснення, пригадавши, хто з українського керівництва родом з Чернігівщини.

До складу ради Нацбанку крім голови НБУ входять 14 осіб, яких призначають на паритетних засадах президент і Верховна Рада. Депутати вже сформували свою частину ради НБУ. Це Ігор Плужников (фракція СДПУ(О), віце-прем'єр з ПЕК Юлія Тімошенко (висунена фракцією "Батькивщина"), Сергій Буряк (група "Відродження регіонів"), Ігор Юшко (фракція НДП), Петро Порошенко (група "Солідарність"), Федір Шпіг (група "Трудова Україна") і Валерій Алешин (фракція УНР).

Довгий час президент не призначав свою сімку членів ради НБУ, тим самим блокуючи початок роботи цього органу. Кучма аргументував свої такі дії тим, що норми даного закону в частині розподілу повноважень між правлінням і радою НБУ виписані незавершено, передає Інтерфакс-Україна. При цьому Кучма заявляв, що приступить до формування своєї частини ради НБУ після прийняття відповідних поправок до закону про Нацбанк, що парламент і зробив 13 липня.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...