Конституція вже в операційній

Середа, 11 жовтня 2000, 20:11
Вже готові проекти законів, що змінюють і доповнюють конституційне поле України. Насамперед депутати займуться парламентською більшістю і депутатською недоторканістю.

Відповідні законопроекти найближчим часом розглянуть на засіданні конституційної комісії, спеціально створеної для підготовки законодавчих актів, що оформлять рішення квітневого референдуму. Про це повідомив перший віце-спікер і співголовуючий конституційної комісії Віктор Медведчук, передає Інтерфакс-Україна. З його слів, після розробки узгодженого варіанту вони будуть внесені в парламент і можуть бути розглянуті "в пакеті з остаточним затвердженням змін в Конституцію".

Згідно із задумом комісії, більшість зможе "безпосередньо впливати" на формування уряду. Маючи досвід в особі Кабінету Ющенка, передбачається, що "парламентська більшість або групи чи фракції, що входять до неї, на засіданні координаційної ради можуть узгодити кандидатуру прем'єр-міністра, яку запропонують президентові. Що, проте, ні до чого не зобов'язує – глава держави має право її відхилити. Законопроект передбачає також можливість пропозиції більшістю кандидатур окремих міністрів на розгляд прем'єра, який потім вносить їх президенту.

Передбачається, що після розпаду більшості його діяльність має бути відновлена протягом місяця, або знову сформована в іншому складі в цей же термін. У парламентську більшість повинні входити не менше за половину від 300 осіб – конституційного складу нової Верховної Ради.

Другий законопроект передбачає зміну і доповнення закону про статус народного депутата в частині обмеження недоторканості. Про випадки, коли до народного депутата може бути порушена карна справа і коли депутата може бути затримано або арештовано, віце-спікер вирішив не говорити.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування