Силовики випереджають олігархів за ступенем впливовості

Четвер, 12 жовтня 2000, 13:34
На політичному Олімпі практично без змін, якщо не вважати, що впливовість силовиків в Україні зростає на шкоду впливовості олігархів.

Як свідчать дані традиційного щомісячного опитування експертів про ступень впливовості політиків, який проводить Київський центр політичних досліджень і конфліктології, як і раніше, перші чотири місця посідають президент України Леонід Кучма, прем'єр-міністр Віктор Ющенко, перший заступник голови парламенту Віктор Медведчук і глава адміністрації президента Володимир Литвин.

Тут правда також спостерігається цікава тенденція - прем'єр "наздоганяє" президента, і скорочується розрив між главою адміністрації і першим віце-спікером.

На п'яте місце "повернулася" віце-прем'єр Юлія Тимошенко, відтіснивши на шосте голову Верховної Ради Івана Плюща.

Що стосується ступеня впливовості "силовиків" і "олігархів", то у вересні перші, як виявилося, були більш активні і наполегливі в реалізації своїх політичних цілей. Це, швидше усього, відбилося на їх рейтинзі.

Так, міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко посів 7-е місце, а голова Служби безпеки України Леонід Деркач - 9-е, піднявшись на одну позицію вгору. При цьому вони відтіснили "зубрів" української політики, так званих олігархів - народних депутатів Олександра Волкова і Григорія Суркіса, які зараз займають, відповідно, 8-е і 10-е місця.

Відомий український політолог Михайло Погребинський, коментуючи в інтерв'ю Інтерфакс-Україна вересневий рейтинг, відзначає деяке затишшя на Олімпі українського політикуму.

Політолог зазначає, що "вересневий рейтинг зберіг інерцію літнього розставляння політичного впливу".

Оцінюючи результати опитування, Погребинський сказав: "Загалом, складається враження, що напередодні серйозних випробувань - імплементації результатів референдуму, ухвалення бюджету, Податкового, Бюджетного і Цивільного кодексів - український політикум "застиг" в очікуванні змін у розстановці сил між основними групами політичного впливу.

Про рейтинг політиків у серпні читайте
На владному Олімпі поки що без змін

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування