Заборона красти газ викликана майбутніми переговорами з Путіним і тиском ЄС

Четвер, 12 жовтня 2000, 14:20
Якщо глава України Леонід Кучма починає метати громи і блискавки на адресу тих, хто самовільно запускає руку в трубопроводи з російським газом, це означає, що не за горами його зустріч з російським президентом. Таку тенденцію помічає російська газета "Новые Известия ".

На думку газети, Україна черговий раз намагається врегулювати газові відносини з Росією старими засобами. Доручення президента України припинити красти російський газ називається у статті " деклараціями українського керівництва", які "стали вже деяким ритуальним дійством, покликаним пом'якшити російську позицію на переговорах з газових проблем".

При цьому, зазначає газета, після їх завершення, як правило, безрезультатного для Росії все повертається на круги своя.

За даними "Газпрому", пишуть "Новые известия" обсяг незаконно вилученого в цьому році російського газу становив 7,5 млрд. куб. метрів на суму 700 млн. доларів. Українська сторона називає меншу цифру - 1 млрд. куб. метрів. Абсолютно ясно, що ця оцінка не відповідає дійсності, оскільки до останнього часу компанія "Нафтогаз України" взагалі відмовлялася визнавати факт самовільного вилучення російського газу.

"Время новостей" у статті "Президент заборонив красти" з підзаголовком Леонід Кучма подав сигнал Європі пише, що поява заяви президента України викликана тиском РАТ "Газпром", з одного боку, і ЄС з іншою. Оскільки, країни Євросоюзу, основні споживачі російського газу, сприймають крадіжку з труби як замах на свою енергетичну стабільність.

За даними газети, у четвер і п'ятницю на закритому засіданні Єврокомісії буде розглядатися проект енергетичного забезпечення ЄС на найближчі роки. Якщо вірити численним витокам, що просочилися в пресу перед цією нарадою, ЄС може ухвалити політичне рішення про істотне збільшення імпорту російських енергоносіїв і будівництво нових трубопроводів з Росії до Європи. Чутки про підготовку "контракту століття" стривожили Київ, оскільки в цьому випадку цінність України як єдиного шляху на Захід різко знизиться. Заборона несанкціонованого відбору газу швидше за все приурочена якраз до цього засідання, вважає газета.

"Время новостей" пише, що раніше місія України при Євросоюзі навіть направила спеціальну ноту главі Єврокомісії Романо Проді із закликом відмовитися від "трубопроводної альтернативи". У заяві говориться, що протягом десятиріч Україна жодного разу не порушувала угоди з транзиту газу і нафти до Західної Європи, тому не заслуговує "обструкції", повідомляє українська служба "Радіо Свобода". ЄС запропоновується скористатися вже існуючими українськими мережами, які за незначних інвестиціях зможуть прокачувати на 30 млрд. кубів газу більше, ніж нині (у минулому році загальний обсяг транзиту становив 119 млрд. кубів).

У ажіотажі навколо "труби", пише газета, є і друга складова - з'явився добрий привід для продажу магістральних газопроводів (раніше законодавством це було заборонено). Підконтрольні олігархам український ЗМІ запевняють, що Україна зможе зберегти роль транзитної держави лише в тому випадку, якщо продасть газопроводи "Газпрому" і іншим європейським компаніям. За деяким даними, Україна вже запропонувала іноземним інвесторам 49% акцій магістрального газопроводу за 10 млрд. доларів. За оцінками віце-прем'єра з питань ПЕК Юлії Тимошенко, українська труба коштує як мінімум 30 млрд. доларів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування