Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Газова "добродійність"

Субота, 14 жовтня 2000, 16:40
Росія приготувала гарний "подарунок" українським президентові та прем'єру напередодні переговорів з колегами у Кремлі та Білому домі. Москва має намір виставити нову ціну за газ. Цифра не те щоб нереальна, понадхмарна - 100-102 долари за тисячу кубометрів, повідомляє джерело з переговорного процесу між країнами.

Про нову ціну російського газу для України повідомляє російське агентство "Прайм-ТАСС"з посиланням на "інформоване джерело, близьке до переговорного процесу двох держав з газової проблеми". За великим рахунком, ця цифра не є новою. Вона сплила ще після переговорів українського і російського прем'єрів влітку в підмосковному Завидово.

Як раніше писала УП, під час зустрічі влітку з Ющенком Касьянов запропонував продавати газ по 103 долари за тисячу кубометрів. З них 40 - 45 планувалося сплачувати живими грошима, а інше записувати в суверенний борг України. Потім, після категоричної відмови Києва, був запропонований такий варіант: ціна - 103 долара, однак для розрахунків з "Газпромом" планка встановлюється на рівні 80 доларів. З них 45 оплачується валютою, а 35 переводиться в суверенний борг України. На 23 долара, що залишилися, Ющенко повинен ввести експортне мито на газ – щоб зупинити перепродаж російського газу в Європу.

Сьогодні пропозицію Росії навряд чи можна назвати цікавою. Після домовленостей в Ашгабаді туркменський газ буде коштувати дешевше - за оцінками експертів, ціна на кордоні з Україною складе близько 80 доларів. За розрахунками Юлії Тімошенко, ціна взагалі буде коливатися в межах 50-60 північноамериканських у.о. за тисячу кубів. При тому, що половину ціни можна оплачувати товарами. Крім цього, газ російської компанії "Ітери" зараз постачається українським підприємствам по 45 доларів - щоправда, за умови стопроцентної оплати грошима.

Взагалі ж переговори Росії і України "проходять в доброзичливій атмосфері", заявив під час ефіру на "Новому каналі" в п'ятницю ввечері Віктор Ющенко. Головна тема - "узгодження зведеного енергетичного балансу, форм і способів розрахунків, реструктуризація боргів". Як видно, про закупівлю газу прем'єр чомусь не згадав.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запустили ракети: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...