Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма умовив Путіна. Попередні підсумки - борги України з газу знову стануть державними

Понеділок, 16 жовтня 2000, 15:01
Росія бере на себе забов'язання "пропустити" туркменський газ до України і сама готова постачати свої енергоносії. Таку обнадіюючу для української сторони заяву оповістив після переговорів з Леонідом Кучмою президент Росії Володимир Путін. У цей день президенти провели в Сочі переговори, які, як і передбачали експерти, головним чином торкалися газової проблеми.

Путін додав, що з усіх питань, що обговорювалися, в тому числі і з проблем газу, в принципі досягнуто згоди, охарактеризувавши переговори як "дуже конструктивну, відверту неформальну розмову".

 
 
Путін повідомив, що в цій проблемі українська і російська делегації мали свої підходи, однак наприкінці переговорів сторони прийшли "до консенсусу", не повідомивши про те, до чого ж прийшли обидва президенти. Однак, як уточнив Путін, досягнуті домовленості цілком влаштовують Росію, повідомляє Інтерфакс-Україна. Чи означає це, що вони також повністю влаштовують Україну? "Те, про що ми домовилися, є по'єднанням двох підходів до розв'язання проблем - нашого і українського", - пояснив Путін.

Переговорщики черговий раз вирішили "інтенсифікувати спільну роботу з реструктуризації боргів". Путін, як виявилося, з розумінням ставиться до того, що Україна не може оплачувати весь російський газ, що поставляється, живими грошима, однак, сказав російський президент, "різниця між сумою, яка буде оплачуватися, і сумою, яка не буде оплачена, буде оформлятися в якості державного боргу України перед РФ".

"Ми розуміємо, що Україні треба набагато більше енергії, ніж вона виробляє, і розуміється, що весь цей обсяг необхідних енергоносіїв Україна не може оплачувати живими грошима. Це мало чим відрізняється від російських умов, від становища деяких підприємств в Росії. Але різницю між тією сумою, яку Україна може сплатити і повинна бути оплачена, ця різниця буде оформлена в якості державного боргу України перед Росією", - заявив російський президент.

"Це - принципове розв'язання питання; борг за енергію - це не борг підприємств, а борг держави". Що стосується інших боргів, то, як підкреслив Путін, ані Росія, ані Україна "не можуть розібратися, як слід, хто, кому, за що і скільки повинен". "З точки зору державних інтересів від цього несуть збитки дві держави, а заробляють на цьому тільки посередники, які із загальнодержавними цілями ні тієї, ні іншої сторони не мають нічого спільного", - вважає Путін.

Ще одна умова Росії - Україна припиняє несанкціонований відбір і реекспорт російського газу.

Замість того Росія приймає пропозицію України брати участь в приватизації української газотранспортної системи. Як повідомив російський президент, сторони домовилися, що доручать урядам двох країн активізувати діяльність відповідної комісії, яка розглядає можливості спільного використання газопроводу, що проходить територією України.

Путін зазначив, що обговорення цього питання носило "дуже цікавий і серйозний характер". Він нагадав, що Росія отримала пропозицію активізувати енергетичну співпрацю з Західною Європою. "Якщо ми домовимося з Україною про приватизацію газотранспортної системи, то це означає, що ми готові підключити і Україну до цієї співпраці між Росією і Західною Європою", - зазначив російський президент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування