Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сочінський газават

Понеділок, 16 жовтня 2000, 15:10
Переговори Путина і Кучми в Сочі ледь не цілком були присвячені газу. Судячи з заяв напередодні, Москва і Київ розмовляли через перекладача. Тому що без нього переговорники один одного не розуміють.

Тон російських чиновників поступово зривається на істерику. “Ми самим різким способом піднімемо питання про нецивілізоване поводження сусіди та звернемося до МВФ, Світового банку, ЄС, Європейської енергетичної хартії”, - передає слова кремлівського чиновника московська газета "Ведомости". Росія наполягає на міжурядових угодах, що гарантували б оплату газу Україною і транзит у Європу без крадіжок. У іншому випадку буде реалізований сценарій анонімного джерела “Ведомости”.

Москва і Київ начебто живуть на різних планетах. Напередодні сочінських переговорів Путин викликав до себе Кас‘янова, щоб той виклав позицію стратегічного партнера. Виявляється, українці хочуть купувати російський газ за внутрішньою російською ціною -- $15 за тисячу кубів. Як пише сьогоднішній "Коммерсант", Путин "здивувався, тому що він знає, що в Німеччину "Газпром" продає газ за ціною понад $100 за тисячу кубометрів". За цією фактично світовою ціною Михайло Кас‘янов збирається продавати газ і Україні, вимагаючи при цьому оплату у валюті половину вартості газу, а половину оформляючи в держборг. Погасити який Україні пропонується за рахунок власності - 51% магістральних газопроводів. За іншими даними, опублікованими у "Ведомостях", Україна погодилася купувати газ не за $15, а за $37 - 40, із котрих сплачувати 17 - 20 - валютою, а інше - товарами. За $30 доларів у “Газпрому” паливо купує Беларусь.

З одного боку, ці розмови можуть показатися безглуздими - Україна уклала контракт із Туркменістаном на купівлю усього об'єму газу, що не вистачає, відмовившись від російського палива. Але, з іншого боку, немає гарантій, що Україна виконає жорсткі вимоги Ашгабада з предоплати. І невідомо, чи витримає Київ ціни за прокачування газу землями трьох країн. "А транзит туркменського газу через Узбекистан, Казахстан і Росію, за оцінкою чиновників Білого дому, буде коштувати $30 - 35, - пишуть "Ведомости". - Однієї Росії за перекачування потрібно буде перерахувати біля $600 мільйонів". "І тільки грошима - ніяких курчат і цукру», - передає газета слова кремлівського джерела.

Ще одна проблема - накопичені борги перед північним сусідою. "За російськими оцінками, Київ винен Москві біля 2 мільярдів доларів за газ. Україна вважає, що сума боргу - 1 мільярд 400 мільйонів доларів", - повідомляє російська служба радіо "Свобода". Новий варіант розв‘язання цієї проблеми запропонував Олександр Лебедєв, голова правління Національного резервного банку, головним акціонером якого є "Газпром".

"Необхідно змінити формат російсько-українських переговорів і передати їхнє ведення консорціуму уповноважених банків. Зрозуміло, тоді обидва уряди цілком збережуть свій вплив на процес", - передає позицію банкіра агентство Інтерфакс-Україна. За схемою, запропонованої Лебедєвим, український уряд погоджується визнати борг "Нафтогазу України" у розмірі $1,4 мільярди як державний, але перед банками, а не Росією. При цьому український зовнішній борг збільшується лише на 25-50% від цієї суми. Штрафи і пеню Лебедєв пропонує списати. Але кінцевий результат залишається тим же - допуск до приватизації українських підприємств через уповноважені банки. На українських боргах Лебедєв "собаку з'їв". Національний резервний банк основний власник "газпромовок" - цінних паперів, у які оформлені газові борги середини 1990-х.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...