Кучма та Путін поховали СНД

Понеділок, 16 жовтня 2000, 17:18
Російський і український президенти крім газових домовленостей досягли ще однієї угоди - не турбувати зайвий раз привід СНД і дати йому спокійно й остаточно померти.

"Я думаю, що СНД нічого не загрожує в тому виді, у якому воно існує", - сказав Путін на прес-конференції після переговорів з українським колегою. Ці слова – реакція на ташкентську думку Кучми, що назвав "міною уповільненої дії під СНД" створення Євразійського економічного співтовариства (ЄвроАзЕС), а також намір оформити ГУУАМ у міжнародну організацію. Після такої реакції російського президента Кучма додав, що відповідь Путіна не вимагає "інших коментарів", передає Інтерфакс-Україна.

Задум створити дві зони вільної торгівлі - у рамках ЄвроАзЕС і ГУУАМ - стали смертельною дозою для СНД. Крім того, Євразійське об'єднання ще заквашене на договорі колективної безпеки - "новому силовому інституті", як його нарікає "Независимая газета". Сьогодні функції "інституту" - боротьба з ісламським екстремізмом, але завтра вони можуть вийти "далеко за рамки проблеми зберігання регіональної стабільності". За згодою збройні сили союзників уже зараз можуть спільно протидіяти агресії.

Разом із цим тріщина, що розділяє учасників ЄвроАзЕС із членами ГУУАМ, стає усі глибшою, пише "Независимая". "І не випадково, що явно в противагу тому, що відбувається, Баку та Київ підписали програму співробітництва оборонних відомств, яка передбачає взаємодію не тільки в рамках ГУУАМ, але і натовської програми "Партнерство заради миру". Сторони також обговорювали перспективи формування так званого миротворчого батальйону ГУУАМ, і симптоматично, що Азербайджан уже прагне використовувати цей підрозділ на карабахському фронті". Узбецький і український президенти підписали купу документів, головним із який стала угода про активізацію співробітництва у військово-технічній сфері.

Члени Євразійського союзу домовилися не вводити візовий режим усередині об'єднання, а також проти Вірменії. За даними "Независимой", керівники країн ГУУАМ теж начебто візи вводити не збираються. Через майже дев'ять років СНД дало перших нащадків, які відразу ж відмовилися від батька.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування