Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Венеціанська комісія виступає проти президентських поправок до Конституції

Понеділок, 16 жовтня 2000, 17:49
Президентський законопроект щодо імплементації підсумків всеукраїнського референдуму "не може бути прийнятий у тій формі, в якій він є", вважає Венецианська комісія.

Про це говориться у заключній частині висновку Венецианської комісії відносно імплементації результатів референдуму в Україні, що був прийняий на 44-м пленарному засіданні комісії 13-14 жовтня. Заключну частину висновків Венецианської комісії оприлюднив народний депутат Сергій Головатий на прес-конференції в понеділок у Києві, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Венеціанська Комісія вважає неприйнятними в президентському законопроекті формулювання про недоторканість народних депутатів. Так, на думку Комісії, члени парламенту в Україні "повинні бути захищені від незаконного арешту або затримання відповідно до норми Конституції, що вимагає надання Верховною Радою згоди на арешт або затримання депутатів".

Зі слів Головатого, члени Комісії вважають, що питання про наділення членів парламенту депутатською недоторканістю в тому ж вигляді, що і суддів (можуть бути арештовані або затримані лише після виголошення судом звинувачувального вироку) не може бути вирішено прийняттям закону, проект якого вже внесений до Верховної Ради. Депутатська недоторканість в такому вигляді повинна бути закріплена тільки в Конституції, вважає Венеціанська комісія.

Комісія також назвала неприйнятним можливість розпуску парламенту, якщо протягом 30 днів не буде сформовано постійно діючу парламентську більшість. На думку авторів документа, в підставі для розпуску парламенту повинно бути указано, з якого моменту починається відлік 30 днів, а також критерії для визначення наявності постійно діючої парламентської більшості.

Разом з тим, у висновку говориться, що Венеціанська комісія "із задоволенням відзначає зобов'язання президента України дотримуватися встановленого конституційного порядку внесення змін в Конституцію і не розпускати Верховну Раду, якщо остання відмовиться дати згоду на внесення змін в Конституцію".

Комісія також підкреслює, що, якщо проект, поданий президентом України, буде схвалений Верховною Радою без урахування запропонованих нею змін, "це може створити серйозні проблеми для демократії, верховенства права і системи стримування і противаг між гілками влади", говориться у висновку.

Проект висновку був підготовлений членами Венецианської комісії Серджіо Бартоле, Жераром Батлінером і Джорджіо Малінверні, що раніше побували в Україні.

Нагадаємо, що 13 липня Верховна Рада попередньо схвалила законопроект "Про внесення змін до Конституції України за результатами всеукраїнського референдуму з народної ініціативи", внесений президентом. Згідно з Конституцією, законопроект про внесення змін спочатку схвалюється простою більшістю Верховної Ради (226 голосів) після висновку Конституційного суду. На наступній сесії, тобто на нинішній, законопроект повинен бути схвалений вже 2/3 конституційного складу депутатів (300).

Як відомо, на референдумі 16 квітня цього року більше ніж 80% виборців підтримали все 4 питання референдуму про право президента достроково припиняти повноваження парламенту у випадку, якщо протягом місяця депутати не змогли сформувати більшість або протягом 3-х місяців Верховна Рада не затвердила проект держбюджету; про обмеження депутатського імунітету; про скорочення кількості депутатів парламенту з 450 до 300; про необхідність формування двопалатного парламенту.


Про історію питання читайте

Президентський законопроект

Депутатський законопроект

Підсумки поіменного голосування з презедентського законопроекту

Президент переміг

Президент переміг. Коментарі

Хитрий Конституційний Суд

Шантаж + гроші + залякування = 300 голосів?


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування