Російські експерти по-різному оцінюють результати газових переговорів

Понеділок, 16 жовтня 2000, 18:56
Активи газотранспортної системи навряд чи покриють борг України Росії за поставку газу. Таку точку зору аналітиків, що коментують пропозицію президента України Леоніда Кучми на адресу "Газпрому" на участь в приватизації газового господарства держави наводить ПРАЙМ-ТАСС.

Експерти досить низько оцінюють нинішній стан українських газопроводів, який на їх думку, зажадає від $500 млн. до $1 млрд. інвестицій в реконструкцію трубопроводів. Так значні вкладення, що наближаються по витратах до вартості будівництва нових транспортних магістралей, на думку аналітиків, знижують привабливість української газотранспортної системи.

Крім того, враховуючи що борг України Росії за газ складає як мінімум $1,2 млрд., навряд чи передача українських газотранспортних активів "Газпрому" покриє значну частину українського боргу.

Агентство нагадує, що певну зацікавленість до участі в приватизації газового господарства України висловлювала також компанія "ІТЕРА", яка є кредитором України з поставок газу. Прес-служба "Газпрому" відмовилася коментувати підсумки переговорів Путіна і Кучми.

Експерти СМИ.ruнавпаки вважають, що запропонована Україною операція вигідна. Чи то жартома, чи то сер'йозно, вони пишуть, що "Газпрому" українські газопроводи дуже потрібні, а ось продавати газ Україні зовсім не треба. Хоч питання про те, коли попередні домовленості перетворяться в комерційні договори (і чи перетворяться взагалі), як і раніше залишається відкритим. Керівництву України вже доводилося демонструвати неабияку "гнучкість" відносно своїх комерційних зобов'язань, нагадує видання.

Тим часом, як стало відомо за підсумками переговорів, Росія прийняла пропозицію України взяти участь у модернізації української газотранспортної мережі. Це, як повідомив прес-секретар президента України Олександр Мартиненко, дозволить уникнути будівництва обхідного газопроводу.

У понеділок ввечері після прибуття до Київа після зустрічі президентів України і Росії, Мартиненко нагадав, що ідея будівництва газопроводу в обхід України пов'язана з необхідністю збільшення експорту російського газу до Європи. У той же час, зі слів прес-секретаря, модернізація української мережі газопроводу дозволить цього уникнути, оскільки дозволить підвищити ефективність газопроводу на 30%.

Він підкреслив, що в ході переговорів в Сочі президенти України і Росії Леонід Кучма і Володимир Путін досягли принципової домовленості про реструктуризацію боргів України за газ. При цьому прес-секретар зазначив, що урядам двох країн доручено "узгодити варіанти реструктуризації".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування