Bullshit у Відні

Вівторок, 17 жовтня 2000, 11:51
На міжнародній конференції Україну Європа вислухала дуже уважно. Але все рівно буде робити по-своєму.

Віце-спікер Степан Гавриш упевнений, що українській делегації вдалося "авторитетно виступити" на міжнародній конференції "Транспортування нафти і газу з країн СНД і Каспійського регіону", що проходила минулого тижня у Відні. Представники Верховної Ради висловили своє "фе" з приводу планів Євросоюзу допомогти Росії побудувати газопроводи в обхід України.

"Україна як мінімум повинна брати участь в їхньому обговоренні, а як максимум - бути їхнім учасником", - передає думку Гавриша агентство Інтерфакс-Україна. На думку віце-спікера, "європейська сторона з розумінням сприйняла позицію української делегації". І навіть більше, "українській делегації пояснили, що Єврокомісія не розглядала подібні проекти".

Здавалося, якщо делегації вдалося привезти таку звістку до Києва, вона з лишком окупила добові на сотню конференцій, подібних віденській. Але, по-перше, за даними інтернет-видання "ГазетаСНГ. Ру", в асамблеї не брали участь компанії "Рургаз" і "Газ де Франс", які й збираються створити консорціум з будівництва обхідного газопроводу. Крім того, "конференція стала місцем чергового з'ясування відносин між Україною і РАТ "Газпром", чий представник Обухів звинуватив Київ у крадіжках російського газу". "Після цього українська делегація окремо зустрілася з російською делегацією, очолюваною посланцем президента з каспійського регіону Андрієм Урновим, і заявила, що не є добрим в присутності ЄС прати брудну білизну", - пише "ГазетаСНГ.Ру". За словами самого ж Гавриша, "не викликали овацій" також пропозиції України стати центральною магістраллю з перекачки каспійської нафти.

Але остаточно ілюзії розвіялися, коли віце-спікер пояснив позицію Європи. Виявляється, ЄС всього-навсього "обговорював питання про диверсифікацію транспортних шляхів енергоносіїв із Росії й Азії до Європи". Перекладаючи на просту мову, розумієш - диверсифікація значить появу альтернативи існуючим шляхам постачань. Головна сировина, про яку мова йде в цьому контексті - газ, і майже все паливо з Росії до Європи йде через Україну. Подібним запевненням, які Україна почула від Євросоюзу, народ дає дуже просту і ємку характеристику - ті ж яйця, тільки в профіль.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування