Депутати також здатні на акції на захист свободи слова

Вівторок, 17 жовтня 2000, 12:35
Протягом цілих 5 хвилин у залі парламенту у вівторок сиділи тільки вороги свободи слова. Всі інші, а це - фракції Компартії, соціалістів "Лівий центр", велика частина фракції "Батькивщина", і представники низки центристських фракцій покинули сесійну залу на знак підтримки колективу газети "Сільські вісті".

Перед цією акцією із закликом покинути залу "хоча б на 5 хвилин", щоб "продемонструвати свою відданість демократії, Конституції і народу, висловити протест проти переслідування журналістів і всіх чесних людей" виступив член фракції "Лівий центр" Іван Бокий. Від імені журналістів "Сільських вістей" і фракції "Лівий центр" він "категорично" зажадав від президента негайного скасування заборони на вихід газети. Влада, вважає депутат, повинна забезпечити вихід наступного номера газети вже в четвер, 19 жовтня.

Колектив газети вимагає від президента негайної зустрічі зі всіма членами редколегії "Сільських вістей" за участю народних депутатів, представників опозиції і демократичних сил, яким редакція довіряє, і представників профспілки для вирішення ситуації навколо газети.

Депутат заявив, що у випадку, якщо ці вимоги не будуть виконані, то журналісти "Сільських вістей" розпочнуть безстрокове сухе голодування.

Раніше президент вже втручався в ситуацію навколо "СВ". Однак, судячи зі всього, головний податківець країни, Микола Азаров, зумів переконати президента в тому, що колектив газети є злісним неплатником податків. Насправді, це може бути й так. Однак система в країні така, що тільки святі не порушують закони - законодавство, здається, спеціально створене таким чином, щоб всі порушували закон. Саме в цьому випадку влада може тримати всіх без виключення на короткому поводку. І поводок цей закінчується суворим ошийником у певних випадках. Тоді, коли владі це вигідно або просто набридло. Ця тактика застосовується проти неугодних бізнесменів і політиків, і неодноразово застосовувалася по відношенню до ЗМІ.

Ось і на цей раз податкова адміністрація наклала на "Сільські вісті" штрафні санкції в розмірі 1,7 млн. грн. за те, що вона не заплатила податок на прибуток з вартості майна, який редакція газети отримала 8 років тому (!) під час виходу із складу видавництва "Преса України".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування