Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Що приховує СБУ і міліція?
Минув місяць з дня зникнення Гонгадзе

Вівторок, 17 жовтня 2000, 22:04
Голова Служби безпеки України Леонід Деркач має знати все. Робота в нього така. У середу він заявив, що Георгій Гонгадзе, що зник місяць тому, живий. Думку свою він аргументував тим, що Гію бачили 17 вересня. А ось після цього, вважає Деркач, можливо, "він зник".

Тобто голова СБУ впевнений, що Георгій спеціально залишив своїх дітей об 11 вечора на вулиці, щоб дружина наступного ж дня підняла галас навколо його пропажі? Не логічно. Але логічні дії останнім часом взагалі не властиві голові СБУ. Пригадайте хоча б, як вони впіймали чеченців, які готували замах на Путіна і вислали їх з країни… Нехай, мовляв, готують замах, але тільки не на нашій території.

Якщо мова йде про те, що ввечері 17 вересня ніби на розі Великої Васильковської і Толстого водій таксі бачив людину "дуже схожу на Гонгадзе" з невідомим "набагато нижче" ростом, а також в барі "У Еріка", то особисто я дуже в цьому дуже сумніваюся. По-перше, людям, які його ніби впізнали, дали таку фотографію, що мама рідна Гію впізнає насилу. По-друге, Георгій знайшов би спосіб якось привернути до себе увагу, якщо його утримували силою, і знайшов би можливість передзвонити, якщо мова йде про самовільний вчинок.

Дивує інше. Не секрет, що силові структури видають не всю інформацію. Частина даних, наприклад, про те, що за машина і хто саме стежив за Георгієм влітку, міліція вже встановила. Про це з трибуни парламенту прилюдно повідомив міністр Кравченко. Але мої запитання про це в міліції залишають без відповіді. Я розумію, що є такі відомості, розголошення яких може перешкодити розшукам Гії. Але, будучи членом оперативної групи з розшуку Георгія, я маю право знати ці дані. І не треба комусь доводити, що в моїх же інтересах не розголошувати цю інформацію, якщо вона йому нашкодить. Очевидно, за таємницею, що старанно приховується стоїть щось інше.

Олександр Лавринович, голова слідчої парламентської групи з розслідування обставин зникнення Гонгадзе, у вівторок на прес-конференції звернув увагу, що з інформації, що надається міліцєю, "кожний може зробити свій висновок і сформувати свою точку зору". Для мене ясно одне - і міліція і СБУ намагається переконати не тільки громадськість, але і президента в тому, що Георгій "зник з власної ініціативи". Щоб Кучма не переживав зайвий раз, що у нього в країні журналісти пропадають…

Так він не турбується про те, що страждає його імідж, також як і імідж України. Йому здається, що парубок загуляв, і ось-ось повернеться до плачучих жінок. Але поки Гію не знайдуть, пляма буде лежати не тільки на президентові, а й на кожному з тих, про кого він писав. Таких в нашій країні не дуже багато, але всі вони депутати. Або міністри. Ми плануємо опублікувати весь список.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування