Росія погрожує Україні. Цього разу через російськомовну пресу

Середа, 18 жовтня 2000, 18:58
До Міністерства РФ у справах друку, телерадіомовлення і засобів масової комунікації "продовжують надходити відомості про кампанію в Україні, яка пов'язана з обмеженням роботи російськомовних засобів масової інформації".

Стурбованість росіян з приводу "наступу" на російськомовні ЗМІ в Україні висловив перший заступник російського міністра Михайло Сеславінський.

"Після спроб ввести обмеження на роботу "Русского радио", по тій інформації, що є в Мінпечаті, зараз йде фактичний наступ на спільні російсько-українські видання "Аргументи и факты в Україні", "Известия - Украина" і інші… В цей час фактично не розглядаються заяви про реєстрацію друкованих засобів масової інформації, що мають аналоги в Росії або в інших країнах", - заявив російський чиновник.

Він нагадав, що якась всеукраїнська асоціація "Солідарність журналістів" направила президентові України спеціальну заяву, де звинуватила керівництво державного комітету з інформаційної політики України "у вільному трактуванні статей закону про друкарські засоби масової інформації і в штучному загостренні мовної проблеми, що межує з провокацією".

"У зв'язку з цим Міністерство РФ у справах друку, телерадіомовлення і засобів масової комунікації планує поставити питання про обмеження, що вводяться в роботі російськомовних засобів масової інформації перед керівництвом України. Мабуть, інфекційна хвороба, пов'язана з роздратуванням на адресу російськомовних засобів масової інформації, що народилася в Республіці Молдова, в цей час поширилася і на Україну. Вважаю, що засоби лікування подібних хвороб мають бути досить ефективними і, можливо, навіть болючими", - пригрозив Сеславінський.

Він же запропонував "лікування". З його слів, досвід розв'язання подібних проблем у Молдові демонструє, що наступ на російськомовні ЗМІ припиняються, "як тільки ці питання виводяться на вищий політичний рівень і взаємопов'язуються з розв'язанням всіх інших проблем, що пов'язані з розвитком економічних і політичних відносин між нашими країнами".

"Вважаємо, що в російській державі знайдеться досить ресурсів для того, щоб наступ, що почався на російськомовні засоби масової інформації в Україні не став успішним", - заявив замміністра.

Доречі, в середу Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення винесла попередження ще одній російськомовній радіокомпанії "Наше Радио". Ця радіостанція порушує ліцензійні вимоги про віщання державною мовою і обсяг вітчизняних програм, що значно менше 50% від загального часу віщання.

Проведений Нацрадою моніторинг виявив також наявність в ефірі "Нашого радио" реклами, що не була належним чином відділена від інших програм. Якщо "Наше радио" в місячний термін не усуне ці порушення, станції загрожує штраф і припинення дії ліцензії.

Разом з тим, Нацрада вирішила відновити справедливість і зобов'язав Концерн радіомовлення, радіозв'язку і телебачення відновити трансляції програм станції "Наше радио" у Львові в триденний термін. Рада вважає, що розпорядження глави Львівської обладміністрації про тимчасове припинення трансляції "Наше радио" є "незаконним і неприпустимим втручанням у діяльність аудівізуальних засобів масової інформації, оскільки подібні рішення є компетенцією Нацсовету з питань телебачення і радіомовлення".

Нагадаємо, що не так давно Нацрада винесла попередження радіостанціям, що ретранслюють "Русское радио", яке не має ліцензію на віщання в Україні.

Від УП додамо, що керівництво української Нацради, можливо, і перегинає палицю, враховуючи велику кількість російськомовного населення в Україні, однак діє згідно із законом, захищаючи ЗМІ, що виходять державною мовою. Робиться це, на жаль, не завжди розумно, але з урахуванням національних інтересів. Ось тільки наскільки Україна готова відстоювати свої національні інтереси, коли на зустрічі на найвищому рівні після обговорення питання, скажімо, про борги за газ, Путін спитає у Кучми - а як там наша преса в Україні себе почуває? Як сказав Жванецький, "я не думаю, що він буде довго чинити опір …"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування