1:1. Розгром на користь "Газпрому"

Середа, 18 жовтня 2000, 21:16
Тема, що знаходилася в центрі уваги преси останні декілька місяців, отримала більш-менш чітку форму. "Газпром" і чотири західні компанії підписали в Москві угоду про створення консорціуму, що буде будувати газопровід в обхід України. А Київ тим часом зробив ще один маленький крок, щоб відірватися від російського газу.

До складу "антиукраїнського" консорціуму увійшли "Газпром", італійська компанія SNAM (підрозділ ENI), французька Gaz de France, і німецькі Wintershall і Ruhrgas, передає Інтерфакс-Україна. Як йдеться у повідомленні, п'ятірка займатиметься будівництвом газопроводу через Польщу і Словаччину в обхід України.

Причину будівництва газопроводу пояснюють просто: він потрібен "Газпрому" і західним покупцям російського газу для того, щоб уникнути несанкціонованого відбору газу українською стороною, що складає 10 мільярдів кубометрів на рік, і тим самим підвищити надійність постачань цієї сировини. За задумом, буде побудовано 600-кілометрову перемичку, що з'єднає газопровід Ямал-Західна Європа, який проходитиме територією Білорусії та Польщі, із трубою, яка виходить у Словаччину з території України.

Втім, ще зарано розвішувати чорні прапори на будинку компанії "Нафтогаз України", по трубі якої поставляється практично весь російський газ до Європи. По-перше, за даними СМИ. Ру, підписано не угоду про створення консорціуму, а протокол про наміри, оскільки долі учасників у консорціумі до кінця не визначені. По-друге, як зізнався в інтерв'ю РосБизнесКонсалтинг прес-секретар Вяхирева Дмитро Данкін, для початку робіт необхідно буде одержати офіційну згоду з боку Польщі та Словаччини. Варшава до цього не давала приводів сумніватися в надійності дружби України та Польщі.

Тим часом Київ поступово наближається до заповітної мети - відірватися від постачань російського газу. Можливість транспортування норвезького газу до Польщі, України і далі - до країн Центральної і Південної Європи - обговорили в середу міністр палива та енергетики України Сергій Єрмілов і заступник міністра економіки Польщі Анджей Карбовник.

Сусіди висловили зацікавленість у будівництві газопроводу, паралельного нафтопроводові Броди-Полоцьк-Гданьск. Норвегія погоджується на будівництво газопроводу тільки за умов трансортування ним як мінімум 10 мільярдів кубометрів газу на рік. Польща готова приймати тільки половину цього обсягу. Україна могла б споживати іншу частину норвезького газу, а також транспортувати його, зокрема, до Угорщини, Словаччини, Румунії, Чехії. Втім, ця скромна новина явно програє на тлі московської угоди. Реалізація задуму "Газпрому" і четвірки західних компаній у повному обсязі може мати дуже серйозні наслідки для України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування