Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

День, коли все вдається

Четвер, 19 жовтня 2000, 16:19
Російсько-європейський газават проти України, що вчора був оголошений після створення консорціуму по будівництву обхідного газопроводу, набуває чітких рис. За задумом, через нову трубу піде половина російського газу, що проходить зараз по землях України.

Пропускна спроможність нової труби, що з'єднає побудований відрізок газопроводу Ямал-Європа в Польщі і Бєларусі з трубою в Словаччині, складе 60 мільярдів кубометрів газу. Як повідомляє Інтерфакс-Україна, найближчим часом учасники проекту проведуть оцінку і розрахунки нового трубопроводу. Стала відома й орієнтована вартість проекту. За даними московських "Ведомостей", вартість обхідної труби оцінюється в 2 мільярди доларів.

Джерело "Ведомостей" в уряді Росії учора висловило думку, що після підписання меморандуму про створення консорціуму "польська проблема" буде усунута в короткі терміни, тому що до її рішення підключиться Євросоюз. "Вчорашня угода відповідає плану ЄС з диверсифікації енергетичних і транспортних коридорів у європейські країни. А Польща збирається вступати для Євросоюзу та вже є членом Європейської енергетичної хартії, і їй доведеться відповідати основним принципам цієї організації" - так він пояснив свою впевненість. У той же час, продовжують "Ведомости", глава Gas de France П‘єр Гадоннекс заявив у середу, що "Газпром" сам має домовлятися з Польщею.

Тим часом стало відомо, що в Сочі на зустріч із Путіним вилетів Рем Вяхирев. Як передають інформовані джерела, розмова керівників Росії та "Газпрому" буде стосуватися нових газових інтервенцій Москви в Україні та Бєларусі. Російська позиція в тому, щоб контрольний пакет українського трубопроводу залишився не у власності України, а перейшов до "Газпрому", повідомляє Інтерфакс-Україна думку поінформованого джерела.

Україна після цих розмов виявляється в зовсім цікавому становищі. Питання, що у всіх переговорах пов‘язували одне з іншим, зараз розглядаються окремо. Труба в обхід усе рівно буде побудована - мовляв, це воля Євросоюзу, і до усього цього Росія пропонує ще узяти контроль над газопроводом, що йде через Україну. Київ одержав ще дві чорні кулі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...