Ліві центри - об'єднуйтесь!

Четвер, 19 жовтня 2000, 19:41
На наступних парламентських виборах за важелі законодавчої влади буде боротися нова політична сила. В середині листопада відбудеться об'єднувальний з'їзд п'яти партій - Партії регіонального відродження України, Партії солідарності України, Партії Труда, Партії "За красиву Україну", Всеукраїнської партії пенсіонерів, після чого виникне новий ліво-центристський блок на чолі з лідером партії “Солідарність” Петром Порошенком.

Таке широке об'єднання партій розраховано, мабуть, на широке залучення мас під час майбутніх виборів. Зрозуміло, що цей блок конкуруватиме з іншими лівоцентристськими блоками і партіями.

Нове об'єднання не претендує "зайняти нішу" об'єднаних соціал-демократів в ряді регіонів, Петро Порошенко зазначив, що "у нас інші принципи". "Ми вважаємо, що партія повинна сповідувати інші цілі. Її головною метою на нинішньому етапі має бути державність, а не тільки боротьба за владу, яка повинна бути засобом, а не метою", - сказав він.

У інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" представник президента України в парламенті Роман Безсмертний назвав позитивним той факт, що "ця структура створюється шляхом об'єднання партій і не є злиттям існуючих партій з метою посилення якоїсь однієї", а також те, що ця сила "буде представляти новий, ринково-соціальний, лівий центр".

На думку лідера Комуністичної партії Петра Симоненко, оцінюючи потенціал майбутнього об'єднання, необхідно виходити з того, що "ідея створення "Солідарності" - це ідея адміністрації президента". Політик упевнений, що "питання зміцнення позиції "Солідарності", ініціюють Петро Порошенко і адміністрація президента". Голова комуністів пояснив, що на попередніх парламентських виборах жодна з політичних структур, що дали згоду на входження в цей блок партій, не отримала підтримки виборців. Тому причина створення, - щоб "не було протиріч" в ході майбутньої виборчої кампанії. Немов би підтверджуючи висловлювання голови комуністів, Петро Порошенко заявив про відкритість блоку, що створюється для союзу "з всіма конструктивними силами".

Такими для нового об'єднання, на думку народного депутата, можуть стати партія «Трудова Україна» і НДП. Крім того, є "певне ситуативне об'єднання" в парламенті при рішенні ряду питань з Партією зелених, "непоганий досвід роботи" з представниками обох Рухів, "спільні розробки по ряду позицій" з представниками лівих фракцій. При цьому лідер "Солідарності" зауважив, що про "більш глибоку" форму співпраці поки говорити рано, оскільки нове об'єднання має задекларувати себе як "нову, серйозну політичну силу, з якою треба вважатися".

Лідер Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) Віктор Медведчук з приводу конкурентоздатності нового об'єднання делікатно відмітив, що в Україні, існують 106 партій, більшість з яких не можна сприймати як "серйозних опонентів". Хоча всі партії, представлені в Верховній Раді, віце-спікер вважає "серйозними опонентами". “Якщо вони зможуть створити могутню політичну силу, то я думаю,що у нас є багато загальних позицій, де ми зможемо робити все необхідне для держави і народу", - вважає В.Медведчук. "У кого це краще вийде - покажуть парламентські вибори 2002 року", - додав він.

"Привітав" новостворений центристський блок і лідер групи "Відродження регіонів", один з керівників партії "Демократичний союз" Олександр Волков. При цьому він виразив "абсолютну упевненість" в тому, що партії, які виразили бажання об'єднатися, будуть продовжувати переговори про вступ до блоку і інших політичних сил з тим, щоб пройти в парламент на виборах 2002 року. Така ж точка зору і у Романа Безсмертного. Він вважає, що найближчою тактичною задачею для ініціаторів об'єднання є парламентські вибори 2002 року, на яких лівий центр буде представлений значною кількістю партій, що "прогресують в зростанні і претендують на владу".

Однак Петро Симоненко передбачає, що створення нового блоку можно розглядати як підтвердження "небезпідставності" заяв КПУ про дострокові парламентські вибори.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News