Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Помилковий шухер?

Четвер, 19 жовтня 2000, 22:09
Створення "антиукраїнського" консорціуму під будівництва обхідного газопроводу - просто політична гра "Газпрому", що не виллється в конкретні спорудження. Таку думку висловив в інтерв'ю УП голова комітету Верховної Ради з питань ПЕК Олександр Гудима.

"Політичні заяви - от чим займається зараз "Газпром". Він може виставляти Україну пугалом на міжнародній арені, щор краде російський газ. Але це тільки думка комерційноъ структури, яка має певні наробки. Аніяких домовленостей між державами про будівництво обхідної труби я не чув. Тим більше їх не чутно після сочінської зустрічі президентів Путіна та Кучми", - заявив Гудима в бесіді з УП.

Путін висловив надію, що співробітництво між Україною та Росією призведе до того, що будівництво обхідних газопроводів стане недоцільним. За словами Гудими, саме це він чув із вуст Кучми і Путіна. Як вважає голова парламентського комітету з питань ПЕК, між державами - учасниками проекту немає ніяких домовленостей. "Я не чув ані слова про спорудження обхідної труби ні від Путина, ні від Кас‘янова"

Разом з цим, з огляду на зростаючу потребу Європи в російському газі,
збільшити постачання можна і через Україну. Як вважає Гудима, побудувавши
4 газокомпресорні станції на трубопроводі Торжок - Долина, перекачування
блакитного палива може зрости на 4-28 мільярдів кубометрів на рік.
(Загалом близько 110-120 мільярдів кубів російського газу проходить через
Україну щороку, а на вході в українську трубу може влізти 170 мільярдів.)

"Газпром" не має права робити політичні заяви, це прерогатива керівництва держав. Така думка Гудими. Варто додати, що назвав дурістю будівництво обхідного газопроводу, як передає канал ICTV, і колишній російський прем'єр, екс-голова ради директорів "Газпрому" Чорномирдін.

Поряд із цим не можна не відзначити декілька деталей. "Новий проект "Газпрому" ніяк не може призвести до збільшення об'ємів постачань газу в Європу, оскільки в результаті лише зміниться транспортний маршрут, що зараз проходить по території України" - передає у четвер слова Джонатана Стерна, експерта по газовій індустрії, наукового співробітника лондонського королівського інституту міжнародних відносин газета Wall Street Journal. При цьому аргументи Євросоюзу про необхідність збільшити потоки російського газу вмирають самі собою.

З іншого боку, за президента Путині в "Газпромі" позиції держави, що не володіє контрольним пакетом акцій, значно підсилилися. У раді директорів Вяхірев уже не має більшості голосів, а очолює раду заступник глави адміністрації президента Росії Медведєв. Саме його, "пітерського соратника" Путіна, називають майбутнім керівником "Газпрому". У п'ятницю в Сочі відбудеться зустріч президента Росії з "енергетичним" віце-прем'єром Христенко і Вяхиревим. Після неї можна буде більш чітко сказати, чи був шухер помилковим.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування