Генпрокурор знає більше, ніж говорить

П'ятниця, 20 жовтня 2000, 17:42
Генпрокурор Михайло Потебенько вирішив продемонструвати власну transparency. У п'ятницю на його прес-конференцію акредитували усіх бажаючих і навіть більше. Прес-служба метушилася, як могла, зазделегідь роздавши самі актуальні запитання "своїм" журналістам". Серед "своїх" випадково виявилася і я, мені дістався розпечатане на смужці паперу питання під номером 9 про те, чи не знає пан Потебенько чогось нового про розслідування обставин зникнення Георгія Гонгадзе. Інакше, як невдалим жартом таку розторопність прес-служби не назвеш, про що ще, цікаво, я б його ще запитувала?
Щодо чуток про свою відставку
Після оголошення про те, що зустріч з Потебеньком і всіма його заступниками продовжиться лише півгодини, запитання стали надавати журналістам за якомось списком. Відразу виявилося, що вся прес-конференція планувалася для того, щоб Потебенько спростував чутки про свою відставку.

"Ми знаємо інформаторів, які стоять за публікаціями і які хотіли б бачити бажане нашій персоні", - відповів прокурор, при цьому кожний вільний по-своєму розуміти його своєрідну лексику. Відповідаючи на публікацію в газеті "Свобода", яку більшість з присутніх на прес-конференції не читали, Потебенько відзвітував про вырно складену ним декларацію і про проданий гараж. "Все це викручено в ракурсі, якого немає. На жаль, цього немає", - поскаржився прокурор, пояснивши нападки на нього у пресі звичайною "заздрістю". Залишається тільки йому позаздрити.
Про Гонгадзе, путч і наркотики в СБУ
Генпрокурор, зрозуміла справа, був готовий до запитання про Гонгадзе. "Слідство йде в правильному напрямку. Сьогодні немає підстав говорити про пасивність слідства", - заявив Потебенько, черговий раз перерахувавши склад оперативно-слідчої групи і статтю карного кодексу, за яким порушено справу про розшук Гонгадзе.

"Відпрацювавши" підготовлену відповідь на запитання про Гонгадзе, Потебенько "видав пару перлов" з приводу відверненого СБУ перевороту. "Це специфічна справа", - перші слова прокурора викликали вибух сміху в залі. "Ви не знаєте те, що знаємо ми. Покази дійсно є, я їх особисто читав. Вони готували певний переворот. Була змова, вони пояснюють, що їм не подобається той, що є", - загадково натякнув прокурор, мабуть, на президента.

У зв'язку з цим Потебенько взагалі вирішив зробити глобальний висновок і заявив, що "сьогодні потрібен компромат на певних державних діячів, це вигідно комусь". Трохи раніше він повідомив, що "Лазаренко не давав ніякого свідчення про перерахування грошей президенту" і звинуватив ініціаторів імпичменту в "безпідставності".

Відповідаючи на запитання, чи не відомо йому що-небудь про те, що хтось в СБУ вживає наркотики, Потебенько дипломатично відповів, що не має у своєму розпорядженні таку інформацію. "У центральному апараті СБУ точно немає", - додав він.

Про Лазаренко і Тимошенко
Генрокурор не обійшов свою улюблену тему Лазаренка. Він знов, як заклинання, повторив, що екс-прем'єр з'явиться перед судом в Україні, зазначивши, що розв'язання проблеми про про видачу його Сполученими Штатами Америки "ведеться активно". Все було б добре, але Лазаренко зі своїми адвокатами "створює зволікання".

До речі, прокурор повідомив, що частина викрадених екс-прем'єром коштів вже поступила з Швейцарії на рахунок прокуратури. Виявляється, що після цього гроші поступлять у Держбюджет, де, як вдало висловився Потебенько, "розчиняються в загальній масі бюджету".

Окремо керівництво прокуратури зупинилося на справі ЄЕСУ. Зампрокурора Микола Обіход повідомив про деякі подробиці допиту Юліі Тимошенко, який провели американські слідчі. Ніякої конкретної інформації, з посиланням на таємницю слідства - одні натяки, але які! Він, наприклад, сказав, що відповіді віце-прем'єра на запитання американських слідчих були "не зовсім логічні".

"У справі ЄЕСУ в даний час відстежується рух коштів в сумі $1 млрд. 100 млн. з України за кордон протягом 1996-1997 років. З цих коштів більше ніж $100 млн. перераховані на особисті рахунки Лазаренка".

Про Жердицького і Діденко
Колишній голова "НАК Нафтогаз України" Ігор Діденко зараз проходить "спільником " у справі Віктора Жердицького і знаходиться "на підписці про невиїзд". Зараз по цій справі вже опитані біля 700 чоловік. Вже доведена причетність Жердицького до крадіжки DM 4 млн. з DM 78 млн. і прокуратура продовжує збирати докази його провини.

Жердицького, швидше за все віддадуть Україні, але питання про його екстрадицію буде вирішуватися після того, як Верховна Рада дасть згоду на притягнення його до карної відповідальності і арешт. Оскільки для цієї процедури необхідно, щоб Жердицький отримав статус обвинуваченого.

Фінал прес-конференції приголомшив. Потебенько майже зізнався в любові журналістам, сказав, що на критичні публікації не ображається, але наклепів не вибачає. І навіть задав питання, як нам, журналістам, сподобалась прес-конфереренція і щоб такого для прозорості Генпрокуратури ще зробити? Як виявилося, єдине бажання преси, щоб разом з державним каналом і агентствами на резонансні заяви пана Обіхода запрошувалися і всі інші ЗМІ. Потебенько пообіцяв. Подивимося, у що його обіцянки виллються.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...