Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вяхирев "підманув" Україну. Три аргументи президента

П'ятниця, 20 жовтня 2000, 20:43
"Антиукраїнський" пакт "Газпрому" і чотирьох західних компаній поки залишається просто декларацією про наміри. Істерика України, що повелася на голосні заяви Вяхирева, почалася трохи зарано.

Не висловлює особливого занепокоєння з приводу будівництва обхідної труби Леонід Кучма. "Давайте будемо спокійними", - порадив президент у суботу громадськості через агентство Інтерфакс-Україна. Причин тому глава держави нарахував три.

По-перше, перспектива створення обхідного газопроводу - "не сьогоднішня і не завтрашня", тому що "це дорога річ". УП із посиланням на різні джерела називала цифру в діапазоні 1-2 мільярда доларів. По-друге, "якщо подивитися на потужність цього майбутнього газопроводу, це також не може нас турбувати", запевнив Кучма. Адже цінність українського газопроводу полягає в "природних сховищах, що розташовані на кордоні з Європою". "Без сховищ, без того, щоб підтримувати в системі постійний тиск, вона недієздатна", - підкреслив глава держави. По-третє, український газопровід цілком забезпечує потреби Європи, вважає Кучма. Якщо навіть на континенті зросте необхідність у газі, Київ може модернізувати свої труби, неодноразово наголошував гарант.

Із підписання в Москві протоколу про наміри не виходить, що питання про будівництво нового газопроводу вирішено остаточно, повідомили українській службі "Німецької хвилі" у преc-службі компанії "Рургаз", що підписала меморандум із "Газпромом". "Йдеться тільки про початок вивчення проблеми, узагалі можливості створення такої магістралі. У першу чергу ми говоримо про додаткові потужності транспортування природного газу".

Також проти будівництва газопроводу в обхід України заявив представник польського уряду Кшиштоф Люфт. Коментар прес-секретаря Люфту наводить у п'ятницю польська "Gazeta Wyborcha": "Ми б хотіли організувати конференцію представників усіх сторін, яких торкається проект спорудження газопроводу. Неможливо будувати такий газопровід через Польщу, не спитавши нашої сторони". Днями польський віце-прем'єр Януш Штейнхоф направив листа віце-прем'єру Росії Вікторові Христенку з пропозицією обговорити тему спорудження обхідного газопроводу.

Сьогодні позиція Варшави не настільки категорична. Польща скоріше думає про те, як витягнути побільше користі з ситуації, коли "Газпром" уже домовився з Євросоюзом, вважає українська служба радіо "Свобода" Щоб не руйнувати національні парки, поляки хочуть піти більш довгим маршрутом. Тоді збільшаться і відрахування за транзит. Але, правда, програє в цій ситуації Словаччина.

Коригування позиції Польщі пов'язують із закінченням передвиборної кампанії в північного сусіди, коли будь-які проросійські дії не сприймалися електоратом. "Польща, яка заради партнерству з Україною довго не погоджувалася з ідеєю прокладки нової "труби", схоже, здалася і виявляє невдоволення лише для пристойності", - пише в п'ятницю газета "Время новостей". У найближчому майбутньому має відбутися зустріч Кучми і Квасьневского. А в понеділок Москву відвідає глава українського МЗС Анатолій Зленко. І, за його словами, Польща і Словаччина поки начебто підтвердили свою позицію підтримати Київ.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...