США мають надавати більшу допомогу Україні, вважають експерти

Субота, 21 жовтня 2000, 14:22
Якщо брати до уваги всі можливі форми американської закордонної допомоги, Україна знаходиться не на початку списку американської міжнародної милості, а на кінці. Таку думку спробував довести на нещодавній конференції з українського питання у Вашингтоні президент Світового Конгресу Українців та Українського Конгресового Комітету Америки Аскольд Лозинський.

Американський уряд гордиться тим, що Україна є на третьому місці серед держав, які отримують американську допомогу, у середньому виділяє Україні $190-225 мільйонів щорічно. Держави, що передують Україні, получають значно більшу допомогу Ізраіль – $4,5 мільярдів, Росія – $2,5 мільярдів. За його даними протягом восьми років, від 1992 до 1999, Україна отримала від Вашінгтону $1,907 мільярдів, а та ж Росія – $6,225 мільярдів. Ці дані основані на статистиці Американського Анетства Міжнародного Розвитку, Державного Департаменту, департаментів Енергії, Торлівлі, Оборони, Агрикультури, Державного Майна, Корпусу Миру США, тощо.

Крім цієї допомоги, каже Лозинський, Росія отримала додаткові пільги з програми комерційного фінансування та страхування від американського Банку Імпорту-Експорту, Закордорнної Корпорації Приватних Інвестицій та Департаменту Агрикультури в сумі $8,893 мільярдів, а Україна отримала лише $1,286 мільярдів. Навіть Узбекистан, держава з меншим населенням, ніж Україна, і яка постійно порушує людські права, отримала майже на $400 мільйонів більше, ніж Україна, відзначає Лозинський.

Лозинський схвально ставиться до рішення Клінтона створити фонд у сумі $25 мільйонів для розвитку малих підприємств в Україні, але цей проект почався запізно і розвивається недостатьо. Як "іронічний приклад американської неуважної матеріальної допомоги" Україні Лозинський навів нерозумне фінансування найкращих американських тракторів для колгоспів, доти-доки хтось в уряді не збагнув, що ця поілтика йде на шкоду приватним фармерам в Україні і штучно продовжує існування комуністичних колгоспів.


Інший експерт, декан школи Пола Нітце Університету Джона Хопкинса, колишній радник з питань міжнародної політики і безпеки адміністрації Буша Пол Волфовіц також вважає, що "демократичні і економічні реформи нинішнього уряду України заслуговують більшій допомоги від США".

Більш того він впевнений, що, визнаючи прихильність уряду України реформам, Вашингтон повинен переконати МВФ надати Україні черговий кредит.

При цьому на думку Волфовіца, допомога США заснована не на альтруїзмі, а на тому факті, що сильна і незалежна Україна - в інтересах Америки. Він додав, що такий розвиток України також відповідає інтересам миру і стабільності в Європі.

"США повинні підштовхнути МВФ до підтримки України. США також повинні переконати ЄС відкрити двері для інших держав і не чинити тиск на Польщу з тим, щоб вона посилила кордони з Україною", - сказав він. НАТО також має тримати свої двері відкритими для України, переконаний експерт, і "не здаватися перед вето Росії", оскільки членство України в НАТО не загрожує Росії.

"Вашингтон має дати зрозуміти, що Україна важлива сама по собі, і Росія не може заборонити стосунки США-Україна", - додав Волфовіц.

Разом з тим, враховуючи, що Україна і Росія ділять спільний кордон і мають складну спільну історію, Вашингтон повинен завжди задаватися питанням, чи зможе Росія коли-небудь відмовитися від ідеї відтворення Російської імперії.

"Ми не повинні закривати очі на те, як Росія загрожує своїм власним громадянам, і не думати при цьому про те, як Росія може загрожувати своїм сусідам", - заявив Волфовіц. Стосунки Україна - США мають бути такими, щоб американський президент відвідував Україну незалежно від його візиту в Росію, мріє експерт.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
Усі новини...