Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна та МВФ: є проблеми

Субота, 21 жовтня 2000, 17:15
Український уряд визнав, що існують проблеми для поновлення фінансування від МВФ. Ці проблеми вимагають ретельного відпрацювання і подальшого обговорення з місією Фонду, яка працює в Україні. У цьому зізнався перший віце-прем'єр Юрій Єхануров, що відповідає в уряді за переговори з МВФ.

"Багато є проблем", - сказав він, відповідаючи на запитання про хід переговорів. Наприклад, уряд вже протягом двох днів працює над запропонованим Фондом проектом переліку структурних заходів, яких необхідно вжити для поновлення співпраці України з МВФ за програмою розширеного фінансування (EFF).

"Ми вважаємо, що надто детально розписані деякі пункти і надто багато питань, які не реально виконати у запропоновані терміни", - зазначив Ю.Єхануров.

Наприклад, МВФ вимагає у наступному місяці відмінити 23% експортне мито на соняшник. "Українська сторона зазначає, що це прерогатива парламенту. Ми не можемо брати на себе зобов'язання, що це питання буде вирішено в липні, оскільки воно залежить від Верховної Ради, яка, до того ж, засідає тільки до 14 липня", - видав Єхануров доводи уряду.

Від цього пункту необхідно або відмовитись, або викласти його в іншій редакції, вважають в українському уряді. Наприклад, "вимагаємо, щоб уряд виступив з ініціативою вирішення цього питання у парламенті".

Уряд продовжує плекати надію на врегулювання взаємовідносин з МВФ, оскільки заключний етап спільного обговорення і узгодження документів ще не починався.

Місія МВФ Відвідала Нацбанк і висловила свої претензії керівництву НБУ. Місію не влаштовує значне зростання грошової бази, повідомив голова Національного банку України Володимир Стельмах. Сам глава НБУ звалив всю провину за це на міністерство фінансів.

Основною причиною збільшення грошової бази є не активний викуп Нацбанком валюти на міжбанківському валютному ринку, сказав Стельмах, а той факт, що Міністерство фінансів не погасило заборгованість перед Нацбанком із платежів цього року за цінними паперами.

Нагадаємо, що місія МВФ на чолі з Джуліаном Беренготтом прибула до України 20 червня і буде працювати у Києві до 28 числа. Український уряд розраховує, природно, що за підсумками візиту місія рекомендуватиме відновити фінансування України за програмою розширеного фінансування. Але поки ніхто з членів місії таких обіцянок не давав.

Як відомо, почате у вересні 1998 року фінансування МВФ, припинили через рік через порушення українською стороною низки умов під час президентської кампанії. Україна встигла отримати за цією програмою $965 млн. Після цього місії фонду працювали у Києві практично кожного місяця, однак це не принесло очікуваного результату. Останнім часом основною проблемою для поновлення фінансування є не стільки порушення якихось макропоказників, хоч і тут потрібно працювати, скільки підтверджена інформація про те, що НБУ надавав міжнародному валютному фонду неправдиву інформацію про свої золотовалютні резерви.

Керівники України вже роблять оптимістичні припущення про дати поновлення фінансування. Майже всі вони сходяться, на тому, що гроші прийдуть в Україну до осені, в чому сумніваються міжнародні експерти. Президент вже передбачив, що "ми протягнемо ноги" без кредитів. Варто зазначити, що без кредитів МВФ Україні не бачити допомоги інших міжнародних кредиторів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування