Конституційний суд України та Венеціанська комісія - брати по розуму

Понеділок, 23 жовтня 2000, 17:41
Конституційний суд нагадує, що його зауваження – не дружні поради, а обов'язкові для виконання вимоги. При внесенні проекту змін основного закону, запропонованих президентом, думку КС проігнорували. А зауваження Конституційного суду, виявляється, співпадають з вимогами Венеціанської комісії.

Зауваження Конституційного суду до президентського законопроекту обов'язкові для виконання, нагадав у понеділок голова КС Віктор Скомороха. Конституційний суд вимагає захистити парламентську меншість, недоторканість обранців і бюджетний процес. При цьому, як здалося Скомаросі, висновки Венеціанської комісії щодо імплементації підсумків референдуму "майже співпадають з висновком Конституційного суду України".

Ощаслививши Конституцію терміном "постійно діюча парламентська більшість", основний закон треба доповнити гарантіями "парламентській меншості". Ця вимога випливає з логіки подій, що відбуваються, вважає КС. Гарантії можна прописати хоча б у загальній формі, передає думку Конституційного суду Інтерфакс-Україна.

Крім цього, головному суду країни здається незайвим уточнити визначення депутатської недоторканості, бо на практиці розуміти його можуть неоднозначно. Ще КС хоче знати, як приймати бюджет, якщо Верховна Рада буде розпущена через його незатвердження протягом трьох місяців.

На думку Венеціанської комісії, треба передбачити в Конституції можливість захисту депутатів від незаконного арешту, а також більш чітко описати основи для розпуску парламенту у випадку, якщо за 30 днів не буде сформована парламентська більшість.

Скомороха також заявив, що якщо президентський законопроект буде "істотно змінений парламентом, то його необхідно буде знову подавати в Конституційний суд для дачі висновку про відповідність нормам Конституції".

Про інші складності процесу імплементації можна прочитати тут:

Венеціанська комісія виступає проти президентських поправок до Конституції

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування