Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зленко проголошує Росію головним пріоритетом зовнішньої політики України

Понеділок, 23 жовтня 2000, 18:07
Відтепер відносини з Москвою будуть головним зовнішньополітичним пріоритетом України. Коли міністром закордонних справ був призначений Анатолій Зленко, це передбачалося, але у понеділок новий глава зовнішньополітичного відомства це оголосив привселюдно.

"Серед зовнішньополітичних пріоритетів найбільшим пріоритетом є відносини України з Росією", - такий був дипломатичний реверанс Зленко в ході його першого візиту на новій посаді до Москви. Міністр прислухався до різких слів президента, що заявив в п'ятницю: сили, які виступають проти україно-російської дружби, (дослівно) "треба взяти за шкірки і викинути на узбіччя".

Міністри закордонних справ Івана і Зленко також вирішили не вводити візовий режим між країнами після того, як Росія вийшла з Бішкекської угоди. Не будуть країни проводити і деморкацію кордону – проведено його буде тільки на карті, але аж ніяк не на місцевості. Москва також вирішила віддати фрески Михайлівського Золотоверхий собору і відкрити українську бібліотеку в російській столиці – напевно, в обмін на запрошення приватизувати газову трубу.

Після зустрічі з Путіним він з радістю повідомив про досягнуту "принципову домовленість" з приводу наступної зустрічі президентів Росії і України Володимира Путіна і Леоніда Кучми. Зі слів міністра, в ході його бесіди з Путіним, що відбулася в понеділок, президент РФ "дав свою згоду" на проведення такої зустрічі. Це звучить майже як "Кучма просив про зустріч з Путіним і той ласкаво погодився".

Що стосується україно-російських відносин, то новий міністр повідомив, що українська сторона "ставить перед собою задачу змінити деякі тактичні підходи на російському напрямі з тим, щоб реалізувати той потенціал двосторонніх відносин, що є ".

Зленко спробував і дещо дезавуювати роль об'єднання ГУУАМ. Зокрема, він повідомив, що розглядає її на даному етапі як "механізм транспортування енергоносіїв і не більше". На думку українського міністра, "офіційне оформлення цієї організації поки не відбулося", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування