Кучма вказує США на слабку боротьбу з корупцією

Понеділок, 23 жовтня 2000, 20:30
Над безхмарним стратегічним партнерством України і США нависла одна, але темна хмара у вигляді українського екс-прем'єра Павла Лазаренка. Кучма не задоволений рівнем боротьби з корупцією, що продемонстрували сполучені штати на досвіді опального глави уряду України.

Оскільки президент переконаний у справедливості, неупередженості й гуманності українського суду, він як і раніше наполягає на тому, що екс-прем'єр має відповідати за українськими законами. При цьому гарант дотримання прав людини збирається зробити все, щоб підписати договір зі США про правову допомогу, що дозволить безповоротно повернути Лазаренка.

У п'ятницю в інтерв'ю журналістам президент підкреслив, що Україна готова підписати "будь-який договір із цієї проблеми". У зв'язку з цим, як влучно передає "Інтерфакс-Україна" емоції президента, він висловив здивування поведінкою американської сторони.

"Якщо США і весь світ зацікавлені, щоб у будь-якій країні було менше корупції, зловживань службовим становищем, то насамперед необхідно не декларувати це, а показувати приклад, в тому числі і по Лазаренку", - повчає Кучма.
Тільки в цьому випадку і Україна, і він особисто "повірять у те, що США декларують", а поки, на його думку, відбувається "все навпаки".

"Яка ж довіра у нас у суспільстві буде до американського правосуддя, яке тримає у США 1,5 року Лазаренка. Та якби у Лазаренка не було грошей, його б викинули з Америки", - резонно зазначив Кучма.

Дісталося від президента і швейцарському суду, рішення якого у справі Лазаренка президент назвав "прикладом роботи країни у ринкових умовах". Виявляється, "ринкові умови" дозволяють Швейцарії привласнювати конфісковані гроші Лазаренка, украдені ним в Україні. Не зовсім зрозуміло, Кучма ставить наводить Швейцарію як приклад, або захоплений діяльністю безстрашних швейцарських прокурорів?

Викликає захоплення надзвичайна для гаранта стриманість, навіть у відповіді на "вибухонебезпечне" питання з приводу заяви адвокатів Лазаренка про причетність вищих посадових осіб України, включно з президентом, до нецільового використання кредитів МВФ.

Журналісти самі допомогли президенту - оскільки заява з'явилася не сьогодні і навіть не вчора. Більше того у цьому документі йдеться зовсім не про кошти МВФ, а про те, що Кучма знав про дії Лазаренка і навіть отримував від цього певний прибуток. Про зацікавленість Кучми у купівлі на гроші МВФ ОВДЗ йшлося в іншому документі, опублікованому на сайті MSNBC.

Тому президент виплутався досить легко. По-перше, адвокатам "нема чого більше говорити, і вони як потопаючі хватаються за будь-яку соломинку". По-друге, всі у світі добре знають, що "президент будь-якої країни не має ніяких механізмів і можливостей використати кошти кредитів МВФ". І одразу закинув камінець у город Ющенка - немов би, кредити МВФ надаються Національному банку на підтримку стабільності національної валюти. "Як і куди використовуються кошти - справа тільки Нацбанку", підкреслив він.

І наприкінці Кучма зазначив, що не буде говорити різких слів, оскільки, останнім часом він "і так часто це робить". Саме так.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування