Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Копилов зняв "газове питання" 2001 року

Вівторок, 24 жовтня 2000, 11:53
Всі питання, пов'язані з постачанням газу в 2001 році, вже вирішені. Необхідні обсяги "законтрактовані", заявив головний відповідальний за "блакитне паливо" в Україні Вадим Копилов.

Увесь газ, необхідний Україні в наступному році, "законтрактовані", передає агентство УНІАН з посиланням на голову правління НАК "Нафтогаз України" Вадима Копилова. Структура, з його слів, виглядає так: 30 мільярдів поставить Туркменістан, ще 30 мільярдів Україна отримає від "Газпрому" у рахунок оплати транзиту російського палива до Європи, 18 мільярдів складе власне видобування.

Зараз "Нафтогаз" відпрацьовує два договори – про постачання газпромівського газу і про надання послуг транзиту туркменського газу землями трьох держав. Друге питання НАК обговорює з "Газпромом" та "Ітерою". Остання швидше за все буде агентом постачання туркменського газу до України. Як пояснили УП у посольстві Казахстану, на ринку цієї середньоазіатської країни тільки "Ітера" робить послуги транзиту. А по землях Казахстану газ пройде біля третини шляху від Туркменістана до України.

Копилов зараз не може назвати вартість газу, оскільки не підписаний договір про транзит. Хоча, на думку голови "Нафтогазу", "вона буде прийнятною" - "сам газ обійдеться в 50-54 долари".

Якщо Копилов дійсно мав на увазі те, що виходить з повідомлення УНІАН, – то це серйозний прорив у "секторі газу". Минулого тижня в четвер начальник Копилова по мінтопенерго, міністр Сергій Єрмілов заявив, що "домовленостей, які б повністю перекривали дефіцит газу в Україні наступного року", поки що немає. На початку вересня міністерство визначило необхідний обсяг російського газу на рівні 57 мільярдів кубометрів. Відповідно, таку заявку направили до "Газпрому", проте ані ціна, ані об'єми, як сказав тоді Єрмілов, не сподобалися Україні. І міністерство повторно "відправило заявку". Якщо баланс газу у 2001 закритий, то тепер справа за "малим" – дійти до нормальних умов прокачування туркменського газу в Україну. І відповідно, сумлінно розраховуватися за нього.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...