Україна збереже стратегічні відносини з США, хто б не переміг на президентських виборах

Середа, 25 жовтня 2000, 12:55
Україні не варто хвилюватися і переживати - ставлення США до України не зміниться, хто б з двох головних претендентів на президентську посаду в США не переміг. Таку думку висловлює експерт з питань виборчої системи США доктор Едмунд Бірд.

 
Альберт Гор (зліва) і Джордж Буш на теледебатах
 
На недавньому круглому столі в Києві, присвяченому майбутнім президентським виборам, він підкреслив, що і Ел Гор і Джордж Буш "в принципі мають досить близькі погляди щодо України". "Обидва вони хочуть бачити Україну мирною, процвітаючою країною, яка буде грати важливу роль в стабільності у всьому регіоні", - додав експерт.

У той же час, Бірд зазначив, що демократ Гор "має особисту зацікавленість і розуміння України, а Буш ще має багато що взнати і зрозуміти, наскільки Україна важлива". "Але обидва вони представляють консенсус політичних думок, крім того, Буш не має екстремальних поглядів з цього приводу", - вважає політолог.

На думку Бірда, майбутні вибори 7 листопада будуть самими цікавими, враховуючи практично однаковий рейтинг популярності обох кандидатів. Політолог навіть спробував передбачити результат виборів. "Ще місяць тому можно було з впевненістю сказати, що Гор переможе. Зараз громадська думка поступово перемикається в бік Буша", - повідомив Бірд. Не дивлячись на те, що сам він має намір голосувати за Гора, експерт все ж схиляється до більш вірогідної перемоги Буша. При цьому він додав, що переможе той з претендентів, хто набере більшість у 3-х з таких "проблемних" штатів, як Мічіган, Огайо, Пенсільванія, Міссурі і Флоріда. У цих штатах населення все ще не визначилося остаточно, і саме ці штати, переконаний політолог, вирішать долю майбутнього американського президента.

За останніми даними Джордж Буш-молодший за 2 тижні до виборів зберігає невелику перевагу над своїм суперником-демократом Альбертом Гором. Дані опитування громадської думки, проведеного агентством Reuters і службою новин телекомпанії NBC, показують, що за станом на вівторок Буш випереджає Гора всього на 2 процентних пункта. Експерти звертають увагу, що, однак таку незначну перевагу республіканцеві вдається зберігати протягом вже кількох днів.

Цікаво, що Буш користується невеликою перевагою серед незалежних кандидатів, сімейних пар і середніх американців з доходами від 25 тис. до 50 тис. доларів на рік. Гору віддають перевагу більш молоді люди до 25 років, члени профспілок і національні меншини.

Однак якщо у України немає підстав переживати з приводу підсумків президентських виборів, взаємовідносини зі стратегічним партнером можуть зазнати деякої зміни завдяки зміні влади в Конгресі і Сенаті США. Зараз у Конгресі переважає республіканська більшість. На думку Бірда, після виборів влада зміниться, і демократи отримають більшість, а значить і всі ключові пости у цій палаті законодавчого органу США.

"Це може здатися внутрішньою справою США, але зміна влади у Конгресі стосується й України", - сказав Бірд. Він пояснив, що, наприклад, нинішній голова комітету закордонних справ Джессі Хелмс - "не інтернаціоналіст, швидше націоналіст, який регулярно виступає за скорочення міжнародної допомоги США". Якщо влада зміниться, то цей комітет, можливо, очолить демократ Джо Байден, який "зацікавлений у розширенні міжнародної допомоги США".

Разом з тим, на думку політолога, положення сил у Сенаті не зміниться, і республіканці, як і раніше, будуть мати більшість в цій палаті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування