Гроші остарбайтерів на Кайманових островах?

Четвер, 26 жовтня 2000, 13:28
Це не мій лимузин. Мабуть, саме так відповів Віктор Жердицький гановерській прокуратурі. Німецькі слідчі знайшли нові факти у справі українського депутата. Вони стверджують, що окрім банківського рахунку колишній директор "Градобанку" мав у Німеччині власний маєток і лімузін, повідомляє "Радіо Свобода".

Відмовляється Жердицький і від інших матеріальних благ, які йому приписує прокуратура Гановера. Виявляється, він дуже добре знає географію – українцю вдалося сховати нелегально привласнені гроші у різних кінцях світу. Зокрема, слід веде до Люксембурга, на Кайманови острови, на острів Мен, що в Ірландському морі.

Для того, щоб сумна доля не спіткала й гроші з фонду "Пам’ять, відповідальність, майбутнє", кабінет міністрів Німеччини вирішив більш ретельно контролювати майбутні виплати компенсацій колишнім підневільним робітникам. Зокрема, як повідомив німецький часопис "Шпігель", виплати пропонують здійснювати щомісяця й винятково за складеними списками. Уряд ФРН взагалі радить керівництву німецького компенсаційного фонду відразу припиняти співпрацю з тими східно-європейськими фондами, в діяльності яких буде помічено порушення.

Як стверджує часопис "Шпігель", уряд Німечини з більшим задоволенням виплачував би гроші безпосередньо тим, кому вони адресовані. Але, на думку експертів, такий варіант навряд-чи вдасться реалізувати через масивний опір з боку східно-європейських фондів. Адже в такому разі вони можуть втратити свою вагу.

Поки слідчі органи Німеччини займаються справою Жердицького, ініціативна група продовжує збирати кошти для фонду "Пам’ять, відповідальність, майбутнє", якому не вистачає ще близько двох мільярдів марок, щоб розпочати виплати компенсацій.

Щодо наданих вже мільйонів, якими Жердицький "розпорядився на свій лад",- міністр юстиції федеральної землі Нижня Саксонія Вольф Вебер запевнив, що німецькі правоохоронці зроблять все, аби повернути Україні розкрадені гроші.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування