Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дружба дружбою, а газ порізно

Четвер, 26 жовтня 2000, 17:28
Польща і Україна, як закохані молодята, домовилися разом пройти крізь тяготи будівництва обхідного газопроводу. Першим підсумком поїздки Ющенка до Варшави став намір Польщі потихеньку привчати Україну до неминучої розв'язки драми.

Щоб прийти до загальної позиції з будівництва обхідної труби, Віктор Ющенко і Єжи Бузек створять робочу групу на рівні урядів. До такого рішення прийшли прем'єри після першого раунду міжурядових переговорів у Варшаві, передає Інтерфакс-Україна.

У той же час Бузек не дав прямої відповіді на питання, чи дозволить Варшава будівництво цього газопроводу. Польський прем'єр тільки відзначив, що "стратегічно" сусідні країни будуть "дотримуватися взаємних інтересів у проблемі забезпечення газом Європи". Фактично сказане ще раз показує, що Варшава не буде розбивати груди об амбразуру ЄС, "Газпрому" і західних компаній заради інтересів України. У вівторок президент Кваснєвський погодився пустити трубу теріторією Речі Посполитої - щоправда, тільки за умови участі в цьому проекті Києва.

А український прем'єр тим часом продовжує нахвалювати свій трубопровід. Він заявив у Варшаві, що зараз магістраль завантажена тільки на дві третини, а за "невеликих капіталовкладеннях" потужність магістралі можна збільшити ще на третину. Щоправда, в цьому випадку Європа все одно не вирішує проблему диверсифікації шляхів постачання газу.

Після зустрічі з Квасьнєвским Ющенко заявив про новий погляд польського президента на проблему обхідної труби. Тепер Варшава при оцінці нових шляхів постачання енергоносіїв хоче керуватися тільки прагматичними принципами, без "політичної складової". Тобто фактично Польща погодилася з ЄС і п'ятіркою західних компаній і дає "добро" на будівництво труби в обхід України.

У п'ятницю також отримати "цінні вказівки" після сочінських газових переговорів Путіна і Кучми ходили до Кремля російські чиновники. Проблемі майбутніх відносин Москви і Києва було присвячене засідання Ради безпеки Росії.

Після Сочі, де Україна запросила Росію взяти участь у приватизації газопроводу і намагалась відмовити від будівництва обхідної трубу, президенти вирішили взяти виконання "домовленостей під підвищений контроль", повідомив Путін. Україну російський президент назвав "найближчим партнером", і, щоб "зіштовхнути відносини з мертвої точки, потрібні додаткові зусилля", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Розвиток відносин між Росією і Україною буде відповідати національним інтересам обох держав, підкреслив Путін. Вже після засідання ради безпеки глава МЗС Ігор Іванов визнав, що у відносинах між двома країнами "є проблеми, але їх можна роз'вязати".

Про конкретні доручення Путіна нічого не відомо. Реалізовувати задуми президентів будуть віце-прем'єр Віктор Христенко, міністр економіки Герман Греф і керівник "Газпрому" Рем Вяхирєв, які відвідали в п'ятницю Кремль. Судячи із повідомлень у пресі, перший зараз займається проблемою будівництва обхідного газопроводу, другий - антидемпінговим розслідуванням проти українських труб, третій переймається питанням постачання газу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування